Dit jaar hebben mijn ouders en ik afgesproken om regelmatig samen te koken en natuurlijk nodigen wij mijn zus en haar vriend ook uit. Ik vind koken leuk maar voor mijzelf kook niet uitgebreid of dergelijke. Ons eerste gezamenlijke kookavond was een gerecht uit het kookboek van AH ‘eten met plezier, gehaktbal & zo’. Een boekje dat ik jaren geleden bij AH gekocht heb.
Instanballen
Turkse gehaktballen in tomatensaus
( voor 4 personen)
500 g rundergehakt
4 eetlepels paneermeel
1 ei
1 eetlepel gedroogde oregano
2 theelepels kaneel
Rodepeperpasta
100 g feta, in kleine stukjes
2 eetlepels olie
1 ui, fijngehakt
500 ml gezeefde tomaten
20 g peterselie, grof gehakt
Aangezien ik rodepeperpasta niet kon vinden heb ik rode curry pasta gebruikt. En omdat wij met z’n vijven waren hebben wij wat meer gehakt genomen en daar de rest een beetje op gevoel toegevoegd.
Samen met mijn moeder hebben wij de gehaktballen gemaakt: het gehakt kneden met paneermeel, ei, de helft van oregano en kaneel, dan naar smaak zout en rode peper toevoegen. Alleen heb ik zwarte peper toegevoegd om later te beseffen dat het dus eigenlijk curry pasta had moeten zijn.
Wij hebben uit zo’n 750 gram rundergehakt 8 ballen gehaald. Die braad je even bruin. Dan doe je ze in de ovenschaal.
Nadat je de gehaktballen hebt gemaakt is de volgende stap aan de beurt, het maken van de tomatensaus. Snij de ui in stukjes en fruit deze in de pan, voeg gezeefde tomaten, 100 ml water en de rest van de kaneel en oregano toe. Breng de saus aan de kook. Omdat wij vergeten waren curry pasta toe te voegen bij het gehakt, hebben wij het toegevoegd bij de tomatensaus. Daarna mag je saus over de gehaktballen schenken.
Aangezien wij niet meteen gingen eten, hebben wij de oven wat later aangezet op 200 graden. Zodra deze voorverwarmd was ging de schaal voor 30 minuten in de oven. Voor het serveren strooi je nog wat peterselie over het gerecht heen.
Mijn vader heeft de wokgroente gebakken en daar is dan rijst aan toegevoegd.
Het was een heerlijke maaltijd en voor herhaling vatbaar!