Elke ouder wil dat zijn kind gelukkig is, goed in zijn vel zit en met vertrouwen in het leven staat. Maar tussen wensdroom en realiteit gaapt soms een kloof.
Wat als blijkt dat je kind een laag zelfbeeld heeft, gepest wordt of voortdurend zit te piekeren?
Dit toegankelijke en praktische boek geeft je de tools in handen om samen met je kind te bouwen aan meer zelfvertrouwen, veerkracht en een gezonde assertiviteit. Stap voor stap leer je dankzij concrete tips en oefeningen je kind opkomen voor zichzelf, met respect voor de grenzen van anderen.
In onze maatschappij wil iedereen presteren, presteren, presteren. Het leven is een wedstrijdje geworden en veel kinderen en volwassenen krijgen hier een laag zelfbeeld van en worden onzeker door alle eisen waaraan ze moeten voldoen.
Een kind moet zichzelf durven te zijn, met zijn eigen talenten en ontwikkelingsniveau. Als je als kind leert om positief om te gaan met wat het wel en niet kan, staat het steviger in zijn schoenen en heeft het meer zelfvertrouwen. Steven Gielis geeft je in Opvoeden tot zelfvertrouwen de handvatten om dit bij je kind te verwezenlijken. De blogposts en gesprekken van andere ouders en hun kinderen hebben allemaal hun eigen boodschap.
In alle culturen leren kinderen door de volwassenen te imiteren. Wanneer je optimistisch en toch realistisch in het leven staat, zal je kind dat spiegelen. Alles uit dit boek is ook toepasbaar voor de volwassenen zelf en zal ervoor zorgen dat je een beter voorbeeld word.
De mooie illustraties van Verhoeven benadrukken de visie van Gielis; Kinderen zijn bomen; ouders en opvoeders de tuinman die de omstandigheden optimaal maakt zodat de boom groot en stevig kan worden. Gielis borduurt in zijn boek voort op deze metafoor met de basis als ‘potgrond’, ‘zorgen voor een sterke stam’, ‘groene bladeren’ en ‘nestwarmte’ als hoofdstukken in zijn boek.
Wat mij gelijk al raakt is dat Gielis benadrukt dat ieder kind zich in zijn eigen ritme ontwikkeld en zijn eigen mogelijkheden, persoonseigenschappen en tekortkomingen heeft en dat ouders deze uniekheid juist moeten omarmen. Prachtig verwoord!
Ook de uitleg van het SMART-principe, waar ik nog nooit van had gehoord, is zeer waardevol. Hiermee stel je je doelen zo concreet mogelijk op dat ze goed haalbaar zijn. Ook de dagkaartjes en het gevoelensspel zijn zeker onmisbare tools die Gielis heeft toegevoegd.
Opvoeden tot zelfvertrouwen is echt een boek waarin je pagina’s markeert, zinnen arceert en vaak in terug zult bladeren. Wat een schat aan bruikbare informatie bevat dit boek! Alles is eenvoudig te begrijpen, geen dure taal en ingewikkelde termen. Gewoon; als dit het probleem is, zijn dit de oefeningen, vragen en spelletjes die je kunt proberen. Er is zelfs een concreet aanpaksplan waarmee je de weerbaarheid van je kind kan verhogen. Ieder kind is anders en daarom vind je ook in dit boek veel diversiteit aan de manieren om je kind te helpen, zodat er voor iedereen wel iets bij zit wat hij/zij van dit boek kan leren.
Naast ouders zou dit ook verplichte materiaal moeten zijn voor toekomstige leraren en begeleiders van kinderen in welke vorm dan ook.
Over de auteur:
Steven Gielis is lector orthopedagogie en de bezieler van ZITDAZO, een community die ouders samenbrengt en opleidingen en trainingen organiseert rond thema’s als weerbaarheid, pesten en hoogsensitiviteit.
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401453851
Pagina’s: 142
Prijs: €19,99
[bol_product_links block_id=”bol_5bba20967a903_selected-products” products=”9200000091371538″ name=”Opvoeden tot zelfvertrouwen; 20 manieren om de weerbaarheid van je kind te vergroten – Steven Gielis & met illustraties van Erika Verhoeven” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]