Afgelopen week ben ik bezig geweest om te kijken op welke manier ik het beste kan studeren. Één van de tips die NTI gaf was, geheugenkaarten. Ik ben mij daar even in gaan verdiepen en ik kon daar best heel veel informatie over lezen op het internet. Ze noemen het ook wel flashkaarten.
Je leest namelijk de stof door en je maakt aantekeningen. Daarna kun je dan kortere aantekeningen maken of je formuleert een vraag en die schrijf je op zo’n kaartje. In mijn geval heb ik gekozen voor vragen. Want zo weet ik dan of ik de stof ken of niet.
Heb je een vraag goed beantwoordt dan herhaal je die vraag over drie dagen. Wat je niet weet, herhaal je de volgende dag weer. Vragen die je drie dagen weg hebt gelegd, neem je door en wat je daar nog van weet, herhaal je weer over 5 dagen. En van de vragen die je niet meer wist herhaal je de volgende dag weer. Het voordeel van die kaartjes zijn dat je het overal mee naar toe kan nemen. Je kunt het ook thuis even lopend op en neer de vragen beantwoorden. Ik zag dat iemand het geplastificeerd had en opgehangen in de doucheruimte. Nou, zo ver wil ik niet gaan. Douchen is om te ontspannen. Wel ideaal als er bijvoorbeeld reclame is op televisie, dan kan ik weer even een paar vragen tussendoor doen. En zo leer ik eigenlijk de stof op een redelijk ontspannende manier.
Hoe het zal gaan als ik alle onderdelen heb doorgenomen die ik moet weten voor het examen, geen idee. Maar het systeem bevalt me nu wel. Daarnaast maak ik ook een mindmap want dan kan ik zien hoe alles aan elkaar gelinkt is. Ik ben namelijk visueel ingesteld. Dus ik moet daar dan ook op inspelen.
Ik heb nog maar 1 thema gehad en ik heb al bijna 40 vragen. En voor het examen ‘communiceren met doelgroep’ moet ik 11 thema’s kennen. Dus ik ben benieuwd, ik hoop niet dat ik bij elk thema iets van 40 vragen bedenk. Anders heb ik straks 440 kaarten. Maar je kunt wel zo bekijken, het is een ander vorm van aantekeningen maken. Het voordeel hiervan is dat je niet al je aantekeningen hoef door te lezen maar gewoon vragen moet beantwoorden, dan weet je zeker welke onderdelen het beste blijven hangen en welke niet. Dan weet je ook aan welke onderdelen je meer aandacht moet geven.
Nou ja, ik moet nog natuurlijk afwachten hoe het werkt op de lange termijn maar het spreekt mij wel aan dat ik gewoon overal en tussendoor even toch kan leren zonder teveel inspanning eigenlijk.
Voor degene die studeren, jong en oud, hoe doen jullie het?