De vader van Lara en Joeri roept onverwacht tijdens het zondagse toetje: ‘We gaan scheiden.’ De tweeling reageert heel verschillend. Lara probeert het te begrijpen, maar Joeri is woedend. Om de beurt vertellen ze over hun onzekerheid, verdriet, boosheid en angst.Ze willen niet kiezen, maar waar gaan ze straks wonen? Hoe moet het dan met hun verjaardag? En wie krijgt de poes?
De scheiding lijkt steeds meer een vechtscheiding te worden, al doet iedereen zijn best dat te voorkomen. De emoties lopen hoog op, ook tussen Joeri en Lara. Hun thuis is hun thuis niet meer. Gelukkig hebben ze allebei veel gevoel voor humor en als het erop aankomt, helpen tweelingen elkaar altijd. Op school mogen ze alles even vergeten. Ze zitten in groep acht en dat is een bijzonder jaar. Maar als het echt helemaal uit de hand loopt, nemen Joeri en Lara het heft in eigen handen – en hoe!
‘Je vertelt het niet!’ zei ik tegen Joeri. ‘Dat doe ik wel!’ Met overdreven grote passen liep mijn broer door. Ik hield hem met moeite bij. ‘Doe nou niet zo eigenwijs, misschien komt het nog goed.’ We waren door het park op weg naar school. Het was herfst en de bladeren aan de bomen waren geel. De lucht was treurig grijs. Er dreigde regen en ik dacht: echt echtscheidingsweer’.
Hier begint het boek mee, en dat belooft niet veel goeds.
Joeri en Lara zijn een tweeling en zitten in groep 8 wanneer ze horen dat hun ouders gaan scheiden, ze krijgen het ook nog tijdens het toetje te horen dat vanaf die tijd omgedoopt wordt tot ‘het fatale toetje’. Joepie is vooral héél erg boos en Lara probeert zoals altijd de lieve vrede te bewaren, wat niet al te best lukt met een boze broer en ouders dei elkaar niet meer lief vinden. Papa en mama willen nog een rustig gesprek voeren om alles goed uit te leggen en te bespreken met Joeri en Lara maar Joeri heeft daar eerst niet zo’n zin in tot hij beseft dat het wel beter is. Hun ouders nemen een mediator in de hand om goede afspraken te maken en papa verhuisd naar een tuinhuis. Ze maken een Groepsapp aan om elkaar vaker te spreken dan die ene keer in de week dat ze langs gaan en dat vinden Joeri en Lara maar wat fijn. Maar papa en mama komen er niet helemaal uit samen en met de mediator dus besluiten Joeri en Lara elf mar het heft in eigen handen te nemen, en hoe….
Helaas zal dit onderwerp altijd een actueel onderwerp zijn en blijven en krijgen heel veel gezinnen, en dus kinderen, hiermee te dealen. Het mooie is wel hoe Jacques het vertaald naar een verhaal. De cover is best wel grappig ondanks dat het onderwerp dat niet is, en dat is een mooi contrast, wat ook wel nodig is met zo’n lastig onderwerp. Ook het moderne tintje met bijvoorbeeld de groepsapp tussen paps en Joeri en Lara ontbreekt niet en dat maakt het verhaal echt weer van deze moderne tijd ook al blijft het onderwerp helaas tijdloos. De hoofdstukken beginnen met wie dit hoofdstuk verteld en één zin uit hun hoofdstuk, wat erg leuk is om het hoofdstuk mee te beginnen want dan weet je meteen een beetje wat er komen gaat. Wat ik heel mooi gedaan vind met dit verhaal is dat niet álles om de scheiding draait, je leest ook erg veel over hoe het met Joeri en Lara op school gaat en wat ze doen zonder dat er over de scheiding verteld wordt, dat geeft het verhaal weer wat lucht. Wat ook mooi is, en dat was Jacques zijn bedoeling ook, nemen Joeri en Lara het heeft in eigen handen omdat papa en mama er samen maar niet uit lijken te komen, zelfs niet met mediator. Jacques komt zelf uit een gebroken gezin en wilde daarom al heel lang dit boek schrijven om kinderen te helpen meer voor zichzelf op te komen in een situatie als deze. En ik denk dat dat met dit boek heel goed gelukt is. Het is een heel mooi boek met een heftig onderwerp maar een redelijk goede afloop, wat natuurlijk ook heel fijn is.
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000373468
Pagina’s: 144
Prijs: € 15,50