Ik heb heel wat verhalen gelezen over Kerstmis maar zelden over Pasen.
Al helemaal geen column.
Dus schrijf ík er maar een; kan ik ‘m ook zelf lezen.
Eigenlijk is dat vreemd want Pasen is kennelijk toch het belangrijkste christelijke feest.
Geloof het of niet maar Jezus (één woord!) staat op uit de dood.
Om dat te vieren worden er ieder jaar weer twee dagen gereserveerd: paaszondag en paasmaandag. De zin van die maandag ontgaat mij.
Even eerlijk. Als je het hebt over Pasen denk je meteen aan de paashaas en paaseieren.
Niet dat het bestaan van die paaseieren nou meteen duidelijk is maar ik snap ook nog altijd niet waar die paashaas vandaan komt. Wat heeft een haas nou te maken met Pasen of met eieren?
Zelf kom ik echt niet verder dan dat het altijd zo is geweest. Bij een kip die gedurende die paar dagen per jaar gekleurde feesteieren legt kan ik mij nog wat voorstellen maar bij een haas met dat mandje vol eieren op z’n rug? En waarom gaat een haas eieren verstoppen?
Ach, niet te lang over nadenken; dat beest is er nou eenmaal. Laten we vooral kijken naar de symboliek; voor de kinderen en om onze eigen tradities in stand te houden. Zo zijn mensen zijn nu eenmaal. Zo was het, zo is het en zo zal het altijd zijn.
Fanatiekelingen geloven dat er nogal wat andere feesten en momenten zijn die allemaal te maken hebben met Pasen. Zelfs carnaval wordt geassocieerd met het paasfeest en getypeerd als een voorbereiding voor de paasviering. Alaaf! Meer kan ik daar niet over zeggen. Dit evenals Aswoensdag, de vastentijd en palmpasen.
Vraag de eerste de beste wat de echte betekenis van Pasen is en waarom we dat feest vieren.
Een juist antwoord zal nog wel lukken maar dan meteen even vragen wat palmpasen is en waarom we dat “vieren”. En dan heb je ook nog Hemelvaart en Pinksteren. Ik vraag mij werkelijk regelmatig af welke goedgelovige nog echt weet waar die dagen voor staan.
Het zal wel. Volgens mij boeit dat echt geen mens meer.
Wat de meesten vandaag de dag wél zal interesseren is dat paasmaandag een vrije dag is, ook als je helemaal niet christelijk gelovige bent. Eerlijk gezegd snap ik niet waarom die aloude traditie nog altijd in stand wordt gehouden. Geldt ook voor Tweede Kerstdag en Pinkstermaandag.
Als je die feesten vanuit je geloof of welke overtuiging dan ook echt serieus wilt vieren -telkens weer twee dagen lang- lijkt het mij niet meer dan normaal dat je daar dus ook de tijd voor neemt. Alle respect. Valt die (extra) feestdag in je werktijd? Dan neem je dus gewoon een verlofdag op. Is het je dat niet waard dan zegt dat genoeg. Je neemt het vieren van die dag(en) toch serieus… Of gaat het toch alleen maar om die extra vrije dag? Ik zeg helemaal niks meer.
In Nederland zijn we van oudsher verwend en gewend dat de werkgever ook die (extra) dag gratis ter beschikking stelt. Ik heb helemaal niks met werkgevers -integendeel- maar ik denk wel zo af en toe na over dingen die mijn pad kruisen. Zo ook over Pasen dus en vooral die paasmaandag.
Ik heb er nog een paar. Valentijnsdag, Witte Donderdag (?), Driekoningen, Dag van de Arbeid, Moederdag, Prinsjesdag (?), Vaderdag, Dodenherdenking, Dierendag.
En natuurlijk Ramadan, Suikerfeest, Id-ul-Maulid en niet te vergeten Pesach, Sjavoeot en Soekkot. We pretenderen immers in een multiculturele samenleving te leven. Het lijkt me stug dat we dan telkens gratis een extra vrije dag zouden moeten krijgen.
Waarom paasmaandag dan wel?
Ik droom verder over de paashaas en die gekleurde eieren die inmiddels het hele jaar door te koop zijn. Regelmatig heb ik last van een nogal slecht geheugen.
Ook dit jaar ga ik dus weer de eieren zoeken die ik ’n dag eerder zelf verstopt heb.
Vooral die van chocola; voor mij is dat inmiddels Pasen.