Zomers panoramaterras op kerkendak vermengt het publieke met het private.
campbeeld_def.chantalhendriksenjpeg

De gevierde Japanse kunstenaar Taturo Atzu (voorheen Tatzu Nishi) staat bekend om zijn spectaculaire maar bovenal vervreemdende projecten. Na New York en Singapore is deze zomer Amsterdam aan de beurt. Hier realiseert hij, in opdracht van de Oude Kerk, van 26 juni tot en met 6 september een spraakmakende transformatie. Met een tijdelijk plateau op het dak van de Oude Kerk biedt hij bezoekers een uniek uitzicht op de Wallen. Tegelijkertijd ontsluit hij een architectonisch domein waar het publiek normaal geen zicht op heeft. The Garden Which is the Nearest to God, een zomers panoramaterras, verandert het dak van de Oude Kerk tien weken lang in een opwindende bezienswaardigheid. In deze ongebruikelijke hoedanigheid heeft het ons nieuwe inzichten en vergezichten te bieden.

Steigerconstructie
Taturo Atzu’s tijdelijke plateau is van buiten af toegankelijk via een steigerconstructie. Alleen al de klim naar boven is echt een belevenis. Eenmaal daar heb je een uniek uitzicht op het fijnmazige stratenpatroon van het oude Amsterdamse stadscentrum. Een tweede verrassing is de confrontatie met het indrukwekkende leien daklandschap dat niet eerder zo van dichtbij te zien was. Met zijn twee enorme pieken is het dak van de Oude Kerk een van de grootste dakoppervlakken van Europa. En nog steeds gebeurt het aanbrengen van daklei en -lood op ambachtelijke wijze. Na de publieke openstelling kan de steiger dan ook mooi nog een poosje voor de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden dienen.

‘Huyskamer van Amsterdam’
The Garden Which is the Nearest to God verwijst niet alleen naar het klassieke beeld van de kerk als ontmoetingsplek. In dit project is ook de geleidelijke bijsturing van religieuze naar culturele locatie vervat. Feit is dat de Oude Kerk van oudsher de bijnaam ‘huyskamer van Amsterdam’ draagt. Voor Taturo Atzu is deze eretitel ongetwijfeld een bron van inspiratie geweest. Na hun geestverruimende klim omhoog betreden de bezoekers een luchtige woonkamer. Hier staan zij oog in oog met de engelvormige windvaan. Even verderop, rondom de zogenaamde dakruiter, kunnen zij plaatsnemen in een zitkuil, met hun neus bovenop de klok. Het is een ervaring die vraagtekens plaatst bij de actuele betekenis van het monument en die het spanningsveld blootlegt tussen publieke en private ruimte.

‘Gesprek met de stad’
Samen met Non-fiction, bureau voor culturele innovatie, organiseert de Oude Kerk een publiek toegankelijk programma, boven op het dak. In dit ‘gesprek met de stad’, bedoeld voor jong en oud, komen nieuwe inzichten op actuele maatschappelijke thema’s aan bod. Hiernaast zullen er vanaf het dak ook radio-uitzendingen de ether ingaan.

Foto eerder werk | Tatzu Nishi: Discovering Columbus ”New York, 2012
Foto eerder werk | Tatzu Nishi: Discovering Columbus ”New York, 2012

Over Taturo Atzu
De Japanner Taturo Atzu (Nagoya, 1960), wiens werk op deze schaal nooit eerder in Nederland is vertoond, is ook bekend onder de namen Tatzu Nishi, Tazu Rous, Tazro Niscino, Tatzu Oozu en Tatsurou Bashi. Zijn spectaculaire projecten getuigen van een jarenlange fascinatie voor tegenstellingen die elkaar raken. Kenmerkend zijn de per definitie tijdelijke settings van openbare, vaak nationale monumenten in de intimiteit van huis- of hotelkamers. Door zo op grote schaal bevreemding te creëren stelt Taturo Atzu de verhouding tussen samenleving en individu ter discussie. In zijn werk onderzoekt hij de persoonlijke relatie van gewone mensen tot het Grote Verhaal van de geschiedenis.

Foto dak Oude Kerk | Wim Hanenberg
Foto dak Oude Kerk | Wim Hanenberg


Over de Oude Kerk

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam en staat midden op de Wallen. Met aandacht en ruimte voor hedendaagse kunst en een regelmatig terugkerend inhoudelijk debat wil de Oude Kerk zich profileren als de vrijplaats waar zowel de historie als de actualiteit van Amsterdam aan de orde komt. De programmering omvat tentoonstellingen van (inter-)nationale kunstenaars, debatten, performances en experimentele projecten.

Tentoonstelling
Opening: vrijdag 26 juni 2015
Looptijd: zaterdag 27 juni t/m zondag 6 september 2015
ma-za 10:00 – 18:00 uur | zo 13:00 – 17:30 uur
Toegangsprijs: € 10,-
Oude Kerk, de Wallen, Amsterdam
oudekerk.nl

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.