Ik daag je uit om op een speurtocht te gaan: loop je badkamer in en lees eens goed de verpakkingen van je tandpasta, scrubcreme, douchegel en bodymilk.
Let vooral op: Polypropyleen, Polyethyleen terephtalaat, Polymethyl methacrylaat, Popyethyleen en Nylon-12. (Elimineer ook direct de haarproducten waar PVP in zit, hiervan is namelijk bekend dat het kankerverwekkend is.)
Ik kan je verzekeren dat je minimaal één van deze namen zult tegenkomen.
In deze ingrediënten zitten – hou je vast – minuscule deeltjes plastic verstopt. Deze deeltjes worden ook wel ‘plastic micro beads’ genoemd en ze vervuilen ons milieu op grote schaal, omdat ze door de waterzuiveringen heen stromen en zo in de zee belanden.
Ja, je leest het goed: onze verzorgingsproducten bevatten plastic. Het zijn onzichtbare stukjes plastic, die verstopt zijn in tandpasta, shampoo en scrub- en peelingsproducten.
Waarom voegen ze dit aan onze verzorgingsproducten toe? Het levert ze belachelijk veel geld op. Jaarlijks wordt er namelijk alleen al 50 miljoen ton van de veelzijdige kunststof Polypropyleen/polypropeen geproduceerd. De jaarlijkse omzet ervan bevat maar liefst 55 miljard euro.
Los van het feit dat je dit niet op je lichaam wilt hebben, omdat iedereen met een gezond verstand wel beseft dat dit niet goed voor je is, spoel je het ook nog eens weg door het afvoerputje. Lekker bewust bezig, of toch niet?
Clinique, Eucerin, Gilette, Yves Rocher en nog veel meer bedrijven doen vrolijk mee aan deze stiekeme vorm van milieuvervuiling.
Als je eenmaal weet waar je op moet letten, zal je schrikken welke producten je daarna gaat vervangen.
Ben je een fan van heerlijk ruikende scrubcremes en peelings, dan zijn er een aantal merken die wel vrij van plastic zijn: o.a. De Tuinen, HEMA, Rituals en Andrélon. (bron: Beatthemicrobead.org)
Let wel op: deze bedrijven zijn niet allemaal dierproefvrij, maar daarover later meer.
Wil je meer weten? Download dan de gratis app ‘Beat the Microbead’ voor op je smartphone. Deze app is ontwikkeld door de Stichting Plastic Soup Foundation. Je kunt er producten mee scannen om te kijken of het product plastic microbeads bevat. Zo weet je zeker dat je de juiste producten aanschaft. Met behulp van deze app kun je in een mum van tijd je huis uitkammen. Tevens is het mogelijk om een bijdrage te leveren aan deze innoverende app; stuit je op een product waar wel plastic in zit, maar die niet in de database van de app te vinden is? Dan kun je hem zelf toevoegen! Zo draag je binnen enkele minuten een steentje bij aan het elimineren van microbeads. Ik heb het zelf al vaak gedaan en het is enorm eenvoudig.
Heb jij geen smartphone? Op http://www.beatthemicrobead.org/nl/productlijsten vind je per land diverse productenlijsten van producten waar wel en geen plastic in zitten.
Meer Back to Basic? Kijk op Mama goes back to Basic