Kathleen Aerts over de jongdementie van haar moeder
Na de plotse dood van haar man raakt Maria het spoor bijster. Een normale periode van rouw, denkt iedereen aanvankelijk. Een hardnekkige depressie, luidt het verdict een paar jaar later. Tot de diagnose jongdementie valt. Dementie wordt meestal met oudere mensen geassocieerd, maar de ziekte komt ook bij jonge mensen relatief vaak voor. Vaak duurt het lang vooraleer de juiste diagnose wordt gesteld, zodat gepaste zorg uitblijft. In Voor altijd mijn mama vertelt Kathleen Aerts heel open over de weg die ze samen met haar moeder heeft afgelegd. Van de twijfels én de mooie momenten samen na de diagnose tot de donkere tijden in het ziekenhuis. Een getuigenis die niemand onberoerd zal laten.
Voor altijd mijn mama is het schrijnende verhaal van Kathleen die vertelt over haar moeder die jong dementie heeft. Het begint bij het bezoek aan de arts die constateert dat haar moeder aan jong dementie lijdt. In eerste instantie wil Kathleen het niet geloven en ze gaan dan ook naar de beste professor voor een second opinion. Maar ook hij komt tot dezelfde diagnose. Hoewel Kathleen zich voorneemt om voor haar moeder te blijven zorgen, wat er ook gebeurd, moet ze gaandeweg met pijn in haar hart toegeven dat dit onmogelijk blijkt.
Het verhaal van Kathleen en haar moeder is hartverscheurend. Je leest hoe Kathleen in het begin nog van overtuigd is dat ze voor haar moeder zal blijven zorgen. Maar steeds vaker wordt Kathleen teleurgesteld door de gevolgen van haar moeders jong dementie. Waar ze altijd een warme band hadden zorgt de ziekte ervoor dat er steeds meer afstand ontstaat tussen haar moeder en Kathleen. Kathleen merkt dit tijdens haar zwangerschap. Vroeger zou haar moeder overlopen van interesse, maar juist tijdens de zwangerschap is haar moeder niet betrokken. Voor Kathleen heel dubbel, aan de ene kant is er de blijdschap om het nieuwe leven in haar buik, maar aan de andere kant de steeds meer toenemende zorg om haar moeder. Na de geboorte is haar moeder matig geïnteresseerd in Kathleen haar zoontje. Langzaam komt het moment dat het niet meer verantwoord is dat haar moeder alleen blijft wonen en Kathleen en haar wederhelft laten een huisje in hun achtertuin plaatsen. Zo kan haar moeder dichtbij wonen en kan Kathleen een oogje in het zeil houden. Maar ook dit blijkt een aflopende zaak. Met pijn in haar hart regelt Kathleen dat haar moeder naar een dagopvang kan. Ook het wonen bij Kathleen in de tuin is blijkt geen blijvende oplossing en uiteindelijk gaat haar moeder bij de dagopvang wonen. Kathleen blijft vol schuldgevoelens achter, diep in haar hart wetende dat er niet te ontkomen is aan deze situatie.
Het verhaal van Voor altijd mijn mama is prachtig geschreven. Je leest de liefde en de wanhoop bij Kathleen, vooral als ze voor de tweede keer zwanger is en haar moeder weinig tot geen interesse toont, iets wat helemaal haaks staat op de moeder die ze ooit was. Verschrikkelijk moeilijk, maar wat heeft Kathleen het mooi weten te beschrijven! Dit boek is onmisbaar in je kast als je zelf ooit te maken hebt gehad met jong dementie. In mijn geval was het mijn moeder, en ik herkende dan ook erg veel in het verhaal van Kathleen, het gegeven je moeder kwijt te raken terwijl ze er nog is. Een prachtig boek wat ik niet had willen missen en zeer de moeite waard vind.
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401428774
208 pagina’s
Prijs: € 17,99
[bol_product_links block_id=”bol_569b3768e9fed_selected-products” products=”9200000045961236,9200000050274645″ name=”Voor altijd mijn mama – Kathleen Aerts” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]