001

Van woensdag 30 maart tot en met zondag 3 april is de Zuiveringshal van de Westergasfabriek de plaats waar Unfair Amsterdam 2016 zijn publiek verwelkomt. Unfair, een event dat zich op de grens bevindt van tentoonstelling en kunstbeurs, beleeft hiermee zijn derde editie. Op het programma staan solo-presentaties met nieuw werk van meer dan veertig aanstormende en gevestigde talentvolle kunstenaars. Tezamen geven deze presentaties een museaal overzicht van de generatie die bezig is door te breken. Initiatieven als Unframed, een performance programma en een samenwerking met het alternatieve muziekplatform Subbacultcha verbreden het perspectief. Unfair Amsterdam 2016 geeft een veelzijdig en fascinerend overzicht van het hedendaagse kunstaanbod. Hiernaast biedt het bezoekers de kans om een nieuwe generatie kunstenaars te ontmoeten en persoonlijke contacten te leggen.

06
Unframed

Met een nieuw project, Unframed, presenteert Unfair Amsterdam een aantal exclusieve en gelimiteerde geborduurde prints. In een oplage van 100 stuks ontwierpen kunstenaars Boris de Beijer, Kim David Bots, Jan Hoek en Ingmar König een 100% embroidered patch van rond de 12×12 cm. Inlijsten kan, maar spannender is het om de patch op een jas of broek te strijken. Voor de echte connaisseur is er een speciale 30×30 cm. editie in een oplage van slechts 14 werken (www.unframedbyunfair.com).

Unfair Arena
Een deel van de beurs is speciaal ingericht als arena. In deze ruimte vinden lezingen, workshops, interviews en performances plaats. Speciaal voor Unfair Amsterdam maakt mister Motley samen met onder andere ‘Ja Ja Ja Nee Nee Nee’ een dagelijks radioprogramma op locatie dat live of via streaming of podcast te beluisteren is. Het programma voorziet in live opnames en interviews met kunstenaars en gasten. Op de website van mister Motley is iedere uitzending als podcast beschikbaar, maar er is ook achtergrondinformatie over de betreffende kunstenaar en diens werk te vinden. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Unfair Utopia #3
Op 2 april volgt de derde editie van een reeks thema-avonden in samenwerking met Pakhuis de Zwijger. Onder de titel International Collaborations wordt gekeken hoe de Nederlandse cultuursector zich verhoudt tot een steeds verder globaliserende kunstwereld. Gesprekspartners zijn Nederlandse, in niet-westerse landen werkende kunstenaars en instellingen en buitenlandse kunstenaars die in Nederland terecht zijn gekomen.

Subbacultcha Zwarte harten Unfair
Op donderdag 31 maart, van 17.00 tot 02.00 uur, presenteert Unfair in samenwerking met alternatief muziekplatform Subbacultcha een heus eendaags festival. Op het programma, dat de raakvlakken tussen beeldende kunst, muziek en performance opzoekt, staan o.a. live acts van BEA1991 en Filosofische Stilte. Voor dit event zijn speciale tickets verkrijgbaar op www.unfairamsterdam.nl

Unfair Amsterdam 2016 toont werk van meer dan 40 getalenteerde jonge en gevestigde kunstenaars. Om een indruk te geven volgt hier een kleine selectie:

Jan Hoek
Jan Hoek (31) studeerde in 2012 af aan de afdeling Beeld en Taal van de Rietveld Academie. Op zijn zwerftochten over de wereld fotografeerde hij geesteszieke Afrikaanse daklozen met het uiterlijk van een vorst, (ex-)heroïneverslaafden met een modellendroom, Masai in Afrika, ladyboys en transgenders of modellen die hij via Marktplaats had opgespoord. Gefascineerd door de relatie tussen fotograaf en model, een herkenbaar thema in zijn werk, zegt hij: “Ik geloof dat er altijd een zekere mate van ethiek betrokken is in de fotografie. Het is bijna onmogelijk om foto’s van mensen te nemen zonder, bewust of onbewust, grenzen te overschrijden en dat er dingen gebeuren die je niet wilt of verwacht. Ik denk dat dit vaak wordt weggewerkt in de fotografie, terwijl ik dit juist wil laten zien”. Tijdens Unfair laat Hoek een reeks foto’s zien onder de titel ‘Me & My Models’ & ‘ANIMALS’. Verwacht een serie die bestaat uit bizarre, beestachtige beelden.

Sanne Vaassen
Sanne Vaassen (24) is onlangs afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Haar werk heeft vaak een persoonlijke touch. Regelmatig is zij zelf de actor. Tijdens Unfair Amsterdam presenteert zij het project ‘Cartography’, waarvoor zij haar moedervlekken in kaart heeft gebracht. Ook biedt zij haar gearchiveerde moedervlekken als tatoeage aan. Bezoekers kunnen een van haar moedervlekken kiezen en op de beurs, op dezelfde plek, op hun eigen lichaam laten tatoeëren. Behalve de tatoeage krijgen zij achteraf een certificaat, een poster en een polaroid foto.

Suat Öğüt
Suat Öğüt (30) studeerde in Istanbul en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent. Op Unfair Amsterdam creëert hij een expositieruimte waarin je je in het Van Gogh Museum waant. Geïnspireerd door gefotografeerde, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigde werken van Van Gogh toont hij ter plekke een aantal nauwgezette herscheppingen van eigen hand. Öğüts expositieruimte, uitgevoerd in zwart-wit, is een spookachtige evocatie van een verdwenen stukje kunstgeschiedenis.

Maurice van Es
Fotograaf Maurice van Es (31), opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, hanteert een herkenbare stijl met een harde lichtflits, strakke lijnen en weloverwogen kleurgebruik. Fotografie functioneert als middel, meent hij, om de tijd ten minste nog enigszins onder controle te krijgen. Zijn werk heeft dan ook vaak te maken met herinneringen die hij bij voorkeur fragmentarisch en daarom enigszins vervreemdend in beeld brengt. In zijn project ‘Rooms of Now’ fotografeert hij de woonomgeving van verschillende opdrachtgevers. Het resultaat is een gebonden boek in een oplage van één exemplaar, exclusief voor de opdrachtgever of eigenaar van het huis. Tijdens Unfair Amsterdam stelt Van Es het publiek in de gelegenheid om deze bijzondere en persoonlijke archieven in te zien (www.roomsofnow.nl).

Comité van Aanbeveling:
Hester Alberdink Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation)
Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum/De Hallen, Haarlem)
Roos van Put (adviseur Raad voor Cultuur)
Jop Ubbens (directeur Christie’s Nederland)
Fons Welters (galeriehouder)

Selectie Comité:
Irene de Craen (artistiek directeur Hotel Maria Kapel)
Peter van der Es (Unfair Amsterdam)
Hans den Hartog Jager (schrijver, kunstcriticus)
Bas Hendrikx (curator, o.a. Pakt Amsterdam en Impakt Festival 2016)
Noor Mertens (conservator moderne en hedendaagse kunst Museum Boijmans van Beuningen)
Laurie Cluitmans (Gallery Director, Galerie Fons Welters)
Adam Nillissen (Unfair Amsterdam)

Unfair Amsterdam 2016
Woensdag 30 maart t/m zondag 3 april 2016
Locatie: Zuiveringshal, Westergasfabriek, Pazzanistraat 37, 1014 DB Amsterdam.

www.unfairamsterdam.nl
Facebook.com/UnfairAmsterdam
Twitter.com/unfairamsterdam
www.instagram.com/unfair_amsterdam/

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.