IMG_9450

Als je terug naar de basis wilt gaan, is er veel waar je aan moet denken. Je haren wassen zonder shampoo is bijvoorbeeld heel eenvoudig, maar hoe houdt je op een milieuvriendelijk manier je kleding schoon? Ik wil de juiste keuzes maken voor de natuur, zonder erbij te lopen als een neanderthaler die nooit een wasmachine of douche heeft gezien. Na jarenlang de ene milieuvriendelijke wasmethode na de andere tevergeefs te hebben geprobeerd, denk ik dat ik nu eindelijk de oplossing heb gevonden; wasnoten.

Waarom wasnoten?
Wasnoten zijn een natuur- en milieuvriendelijk alternatief voor synthetische en chemische wasmiddelen. Daarnaast is het uiterst lief voor je huidje.
Als de wasnoten in contact komen met water heeft de schaal een zeepachtige werking.
Wasnoten zijn zeer voordelig in gebruik en je hebt geen wasverzachter meer nodig. Je hebt nog nooit zo weinig wasproducten in huis gehad!

De leveranciers van wasnoten beloven dat je de wasnoten in een zakje in je wasmachine kunt leggen. Wat er niet bij wordt gezegd is dat je milieuvriendelijke zakje stofdeeltjes loslaat, waardoor je was er uiteindelijk uit komt te zien alsof je je stofzuigerzak in je wasmachine hebt gestopt.
Vervolgens hebben we geprobeerd om de wasnoten in een bh-waszakje te stoppen, maar de noten zijn echter zo hard dat ze dit zakje stuk trokken na een aantal weken wassen. Daarnaast bezorgde het de witte was lelijke lichtbruine vlekken, waardoor we al snel beseften dat ook dit niet de oplossing was.
Uiteindelijk besloot ik ze te koken, net als bij het maken van wasmiddel van marseillezeepvlokken. Het duurde even voordat ik de juiste filtermethode had ontdekt, waardoor ik aardig wat van dit zuur ruikende goedje heb verspild. Maar ik kan nu met trots zeggen dat ik een recept heb dat makkelijk op te volgen is.

Hoe maak je wasmiddel van wasnoten?

Sla met een hamer (of een cocktailstamper) 45 gram wasnoten in stukjes. Het hoeft geen gruis te zijn, want ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit het zeven er niet makkelijker op maakt. Stuit je op een pit, haal deze er dan direct uit, want je hebt hem niet nodig.
Kook een liter water in de waterkoker – dit bespaart gas – en doe dit samen met de wasnoten in een steelpannetje. Zodra het water kookt laat je het een aantal minuten koken op een laag vuurtje, onder af en toe roeren of stampen. Een minuut of vijf is wel voldoende.
Doe het deksel op de pan en zet hem buiten om af te koelen.
Zodra het mengsel is afgekoeld heb je een aantal dingen nodig; een fijne zeef, een maatbeker van een halve liter met een schenktuit eraan, een hydrofiel washandje en zoals vanzelfsprekend een lege fles wasmiddel van een liter.
Stop de gesloten kant van het hydrofiele washandje in de opening van de fles, vouw hierna de randjes ervan stevig om de rand van de opening. Klaar is je extra zeef!

Nu is het tijd om je wasmiddel erbij te pakken. Schrik niet als je het deksel van de pan afhaalt, het ziet er nou eenmaal niet zo uit als chemisch wasmiddel, maar als bruin water.
Vervolgens giet je de helft van het wasmiddel via de zeef in de maatbeker. Hierdoor worden de meeste stukken noot eruit gefilterd. Giet vervolgens de maatbeker voorzichtig over het hydrofiele washandje heen in de fles. Herhaal dit tot alles in de fles zit, sluit hem vervolgens goed af en bewaar deze in de koelkast. Hier kun je hem maximaal vier weken bewaren, maar onze ervaring is dat het wasmiddel na drie weken wel een beetje van zijn kracht verliest.

Voor het gebruiken even schudden en gewoon een standaard maatbekertje voor wasmiddel vullen en boven op je was leggen.
Ben je net als ik niet zo’n fan van die zure azijnachtige geur die het wasmiddel heeft? Voeg dan een aantal druppels etherische olie eraan toe. Wij gebruiken altijd tea tree of lavendelolie.
Gooi vervolgens de restjes noten in de groene container of op je composthoop.

Let op bij witte was:
Gezien de wasnoten geen bleekmiddel bevatten kan het na langdurig gebruik de witte was vaal maken. Dit is eenvoudig op te lossen door 1-2 eetlepels ecologische vlekkenzout toe te voegen.

Je schijnt je lichaam ook met dit mengsel te kunnen wassen, maar daarvoor vind ik het te zuur ruiken. Je kunt er wel mee schoonmaken, maar hierover later meer.

Tot slot:
Het ziet er in de fles misschien niet erg fris uit, maar de wasnoten doen hun werk goed!

Meer Back to Basic? Kijk op Mama goes back to Basic

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.