Kerstbijbel is hét naslagwerk voor een onbezorgde kerst
In Kerstbijbel van Julius Jaspers vind je meer dan 200 recepten voor de kerstdagen. Geniet vooraf van ceviche van kabeljauw met gele biet, rosbief met mierikswortel en uienmarmelade of crèmesoep van aardpeer. Serveer selderijknol of zeebaars in zoutkorst, eend met sinaasappelsaus of een klassieke kerstrollade als showstopper op tafel met aardappeltorentjes of geroosterde pastinaak ernaast. Stoof eens konijn met pruimen en speculaas of maak hachee van wild zwijn. Sluit zoet af met Christmas pudding, citroen-meringuetaart of madeleines.
De Kerstbijbel van Julius Jaspers is Kookbijbel 37 in de serie en wat een mooi exemplaar is dit! Zodra ik De Kerstbijbel had ontvangen moest ik hem even doorkijken en daarmee kom je meteen in de kerststemming, want wat een mooie foto’s staan er in deze Kookbijbel. Al vluchtig bladerend kom je de lekkerste recepten tegen die je meteen zin geven om het lekkerste kersdiner ooit te maken. De foto’s die prachtig gemaakt zijn laten zien hoe lekker deze gerechten eruit zien en de styling eromheen geven sfeer aan het boek. Dat maakt dat De Kerstbijbel niet zomaar een kookboek met recepten is, maar doet het de naam Kerstbijbel alle eer aan.
De Kerstbijbel begint met een voorwoord van de meester, Julius Jaspers, zelf waarin hij kort uitlegt wat Kerst tegenwoordig inhoudt. Het kerkelijke is na jaren wel van het feest af, mede omdat we natuurlijke steeds meer geloofsstromingen hebben. Wat kerst wel is, en hopelijk ook blijft, is een familie- en vriendenfeest waarbij lekker koken en samen eten voorop staan. En daarbij komt deze Kerstbijbel dan weer heel mooi bij van pas.
Na het voorwoord volgt wat informatie zoals een stappenplan voor een goed kerstmenu, basis informatie, keukengerei en wat handige dingen om te weten. En dan volgende recepten, overzichtelijk per categorie ingedeeld. Natuurlijk begint De Kerstbijbel bij het ontbijt, gevolgd door snacks. Hierbij loopt het water je al in de mond, en dan moeten de recepten voor het kerstdiner nog komen. Die beginnen natuurlijk met koude voorgerechten, warme voorgerechten en soepen. Daarna komen groenten aan bod, gevolgd door vis en vega hoofdgerechten. De vleesgerechten zijn zo uitgebreid dat deze zijn onderverdeeld in gevogelte & kalkoen, vleesgebraad, vleesfilet en stoofvlees. Een mooi hoofdstuk is ook derde Kerstdag -waarover ik eigenlijk verder niets wil verklappen, want dat moet je echt zelf lezen- maar onder andere een heerlijk recept bevat voor een Bread & Butterpudding van overgebleven Pannettone. Geweldig lekker én handig, want je gooit niets weg, maar maakt er zo een heerlijke derde kerstdag van!
Natuurlijk is er ook een hoofdstuk met de lekkerste sauzen en condimenten en mogen uiteraard koekjes, taart en andere zoet lekkers niet ontbreken. De recepten worden afgesloten met de categorie dranken, onmisbaar bij het kerstdiner. Als laatste volgt een dankwoord, de recepten index en register maken De Kerstbijbel helemaal compleet.
Bij vele recepten staat een inleidend stukje over het gerecht, gevolgd door een uitgebreide beschrijving hoe het te bereiden. Erg overzichtelijk is de kolom naast elk recept waarin staat voor hoeveel personen het recept is, de bereidingstijd, de ingrediënten en keukengerei. De foto’s doen de rest, want nogmaals, alleen al bij het zien van deze sfeervolle en vooral lekkere foto’s krijg je zo zin om aan de slag te gaan. Door de duidelijke beschrijvingen is dit ook niet moeilijk. Zelfs als je geen ster in de keuken bent helpt De Kerstbijbel je mee aan heerlijke kerstdagen vol heerlijk eten en lekkernijen.
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048875276
496 pagina’s
Prijs: € 34,99