In de reeks Eat to Beat wordt telkens antwoord gegeven op alle vragen over voeding en een bepaald gezondheidsprobleem. Je krijgt ook concrete tips en verschillende passende recepten.
Charlotte Robyns geeft je in Eat to beat: het prikkelbare darmsyndroom alle info die je moet weten over PDS. Wat is PDS exact? Wat is prikkelarme voeding? Wat eet je beter wel en wat beter niet?
Naast algemene en meer concrete tips, krijg je ook nog eens veertig overheerlijke en PDS-vriendelijke recepten.
– Concrete tips waarmee je aan de slag kunt.
– Wetenschappelijk onderbouwd en toegankelijk uitgelegd.
– Inclusief 40 lekkere en prikkelarme recepten.
Maar liefst 15 tot 20% van de volwassen bevolking heeft het prikkelbare darmsyndroom, en van deze groep heeft weer 50% een lactose-intolerantie. Dit heeft een enorme impact op hun levenskwaliteit. Ze vermijden voedsel waar ze pijn en gasvorming van krijgen en omdat dit steeds meer producten zijn (gezien ze door de bomen het bos niet meer zien) hebben ze een eenzijdig dieet dat op langdurig termijn voor tekorten zorgt. De meeste mensen houden altijd voorafgaand aan uitjes, dagjes weg of verjaardagen al rekening met hun voedselinname, gezien ze niet krom willen liggen van de buikpijn of de hele dag op de toilet willen zitten.
Robyns beschrijft een voedingsdriehoek voor mensen met PDS en het volgen van de volgende regels; meer plantaardige dan dierlijke voeding, ultra bewerkte voeding laten staan en je consumptie te matigen.
Tevens word de invloed besproken van stress, roken, cafeïne (ook thee!), alcohol, pikante voeding, frisdrank, ui, knoflook en vet eten op mensen met het PDS-syndroom.
Het specifiek voedingsadvies voor PDS-patiënten die zelfs meer effect heeft dan medicijnen is het laag-FODMAP dieet. Dit dieet houdt in dat eerst 4 tot 6 weken alle FODMAP-bevattende voedingsmiddelen worden vermeden (en dit zijn er een hele hoop), waarna je start met een ingewikkelde herintroductiefase, opgevolgd door een stabilisatiefase om zo te eindigen met je nieuwe eetstijl. Er staat veel informatie over het FODMAP-dieet en elke fase in Eat tot beat. Alsnog is het wel aan te raden dat je dit dieet niet zomaar, zonder de hulp van een diëtiste, gaat volgen. Anders kan je teveel tekorten krijgen.
Wat bij het eerste hoofdstuk ‘ontbijt’ gelijk opvalt, is dat je bij veel recepten porties maakt voor meerdere personen of dagen. Dit zorgt ervoor dat je vooruit kan werken, handig voor drukke ochtenden. Ten tweede valt je al snel op dat er nergens brood tussen staat, maar dat je het qua lunch zal moeten doen met salades, lichte maaltijden, soepen en roerbakschotels. Deze maaltijden zorgen ervoor dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt.
De dinerrecepten bevatten o.a. een heerlijke pompoen-lasagna, en onze favoriet is de glutenvrije pasta met zoete aardappel en paprikasaus. Bij de desserts staat de chocoladepudding hier bovenaan de lijst. Er staat ook een uniek drankje in, namelijk een plantaardige kurkumalatte.
Eat to beat: Het prikkelbare darmsyndroom is opgesplitst in twee delen. Het eerste deel bevat maar liefst 45 pagina’s aan uitleg over PDS, je stoelgang, voedingsadviezen bij PDS, een gezonde levensstijl en eetpatroon voor mensen met PDS en nog veel meer.
Het tweede deel bestaat uit 40 recepten, onderverdeeld in ontbijt, lunch & diner, tussendoortjes en desserts. Gezien de individuele verschillen tussen patiënten met PDS zo groot zijn, is het moeilijk om recepten te vinden die voor iedereen kunnen, maar ze zijn naar ieders eigen situatie aan te passen. Hiervoor zijn achterin het boek maar liefst vijf grote pagina’s gereserveerd. Dit werkt fijner dan je aanpassingen (bij gebrek aan ruimte) bij het recept te schrijven, zoals ik altijd doe.
Eat to beat: Het prikkelbare darmsyndroom legt de nadruk op wat je wel mag en kan eten. Het boek heeft een mooi schema met wat je beter kunt vermijden en geeft je de handvaten om na je FODMAP- eliminatie en herintroductie verder te gaan met je nieuwe levensstijl. De mooie kleurrijke foto’s en de strakke vormgeving vallen gelijk op.
De recepten zijn over het algemeen heel eenvoudig, sommige recepten bestaan uit maar enkele zinnetjes. Ook staan er handige serveertips bij.
Er zijn maar weinig FODMAP-recepten te vinden, dus dit informatieve kookboek is zeker een aanwinst voor elke ‘FODMAPPER’ of mensen met PDS die er interesse in hebben.
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401477567
Pagina’s: 151
Prijs: €24,99