“Fantasie is belangrijker dan kennis, want kennis is begrensd.” – Albert Einstein
Stel je voor dat Einstein zijn beroemde theorieën pas bedacht na een ontmoeting met een muis. Zou dat niet verklaren hoe hij de natuurkundewetten en onze ideeën over ruimte en tijd voorgoed op hun kop kon zetten?
Na een lange tijd wachten breekt voor een kleine muis eindelijk het hoogtepunt in zijn muizenleventje aan; hij gaat naar een kaasfeest! Alle voorbereidingen blijken helaas voor niets te zijn geweest, wanneer hij een dag te laat arriveert. De muis blijft maar denken, gezien hij dag na dag naar het evenement heeft toegeleefd; wat is er fout gegaan? Er komt een gedachte bij hem op… de muis begint zich af te vragen of hij de tijd kan terugdraaien.
Zijn eerste experiment betreft het terugdraaien van allerlei klokken, maar dit heeft geen effect. Hij besluit maar eens een kijkje te nemen bij een klokkenmaker, waar hij een oude sneeuwwitte muis (ook klokkenmaker) ontmoet. Wanneer hij hem de vraag stelt ‘Wat is tijd?’, vertelt de klokkenmaker hem alles wat hij in zijn jaren als klokkenmaker over de tijd heeft geleerd.
De muis trekt verder om antwoorden te vinden op zijn vragen, en stuit daarbij op het werk van Albert Einstein. Tussen het werk van Einstein stuit hij op iets geweldigs en in één klap weet hij wat hij moet doen; hij gaat een tijdmachine bouwen! Maar of dat zo makkelijk is voor een kleine muis…
De illustraties zijn gemaakt met aquarelverf en potlood en zoals we gewend zijn weer erg indrukwekkend. De zonsopkomst, het weerspiegelen van het licht in de kraaloogjes van de muis, de verschillende gezichtsuitdrukkingen van het lieve muizenkoppie en de verschillende hoeken waaruit de illustraties zijn gemaakt. Echt elke illustratie is – zoals we gewend zijn van Kuhlmann – een waar meesterwerk waar je slechts respect voor kunt hebben.
De etalage van de klokkenmaker lijkt wel een foto, zo prachtig geïllustreerd. Onze twee favorieten zijn de illustratie waarop de muis zijn berekeningen maakt met op zijn hoofd een verbonden ijsblokje en de illustratie van de muis in de tijdreismachine. Maar eigenlijk zijn alle illustraties gewoon echt de moeite waard om te bewonderen. Gelukkig zit dit vierde deel echt stampvol met paginagrote illustraties, zodat we ons hartje kunnen ophalen.
Net zoals bij Lindbergh, Armstrong en Edison, staat achterin het boek veel extra informatie. Dit keer over Einsteins theorie over ruimte en tijd.
Vergeleken met zijn drie voorgangers moet ik zeggen dat Einstein er echt wel uit springt qua illustraties! Ze zijn zo puur, realistisch qua kleurgebruik en zacht wat betreft gezichtsuitdrukkingen.
Het verhaal zelf is spannend, avontuurlijk en zeer aandoenlijk. Er komen geen slechte personen in voor of enge momenten. Zoals je kan verwachten komt de muis wel een keer oog in oog te staan met een enge kat, maar ook dat is weer snel voorbij. Het verhaal zet kinderen aan het denken en stimuleert hun fantasie. Kortom; echt wederom een boek van Kuhlmann die de moeite waard is om eens goed te bekijken.
Een leuke extra; op de website van De Vier Windstreken vind je een link naar een interview met Kuhlmann, inclusief tekeningen van hem.
Over de auteur:
Torben Kuhlmann woont en werkt in Hamburg als freelance schrijver en illustrator van kinderboeken. Hij studeerde illustratie en grafisch ontwerpen aan de hogeschool voor toegepaste kunsten in Hamburg, met als specialisatie boekillustratie. In 2012 rondde hij zijn studie af met het prentenboek Lindbergh – Het grote avontuur van een vliegende muis. Het werd in een korte tijd een bestseller, net als de muizenavonturen Armstrong – De avontuurlijke reis van een muis naar de maan en Edison – Het mysterie van de muizenschat.
Einstein. De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd is geschikt voor lezers van 6 tot 106 jaar.
Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051168211
Pagina’s: 128
Prijs: €19,95