Een grappig en leerzaam boek, met daarin heel veel versjes en weetjes over allerlei dino’s en andere uitgestorven dieren. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich verbazen over talloze wonderlijke feitjes over deze bijzondere dieren. Want wie wist er bijvoorbeeld dat de Brachiosaurus met een snelheid van 1200 meter per seconde met zijn staart kon meppen, dat de naam Iguanodon ‘leguaantand’ betekent, en dat veel supergrote dino’s echt píépkleine hersenen hadden?
Vindt een knappe wetenschapper,
heel veel botjes bij elkaar.
Brengt hij ze naar een museum,
maar dan is hij nog niet klaar.
Had de dino mooie veren
of was hij volkomen kaal?
Zou hij brullen, piepen, fluiten,
en wat at hij allemaal?
In HET DIKKE DINOBOEK worden 28 dino’s – van de Allosaurus tot de Velociraptor – op alfabetische volgorde geïntroduceerd met een versje, opgevolgd door twee pagina’s met interessante en grappige dinoweetjes.
Het versje wordt versierd door prachtige spreadgrote illustraties (gemaakt door Ivan en Ilia) van de desbetreffende dino en zijn leefomgeving. De weetjes zijn speels weergegeven door kaders die verschillen van kleur, grootte en vorm. De illustraties bij de weetjes betreffen de leefomgeving, een silhouet van de desbetreffende dino en een grappige illustratie van een kindje dat bij de dino betrokken wordt.
Kinderen leren welke dino’s er in groepen leefden, op welke manier ze aan eten kwamen en wat er op het menu stond, hoe ze zichzelf verdedigden en op welke manier deze grote bakbeesten zichzelf in evenwicht hielden.
Welke dinosaurussoort groef holen? Welke dino’s hadden lichaamsdelen die functioneerden als zonnepanelen? Waarom aten sommige dinosaurussen stenen? De antwoorden van deze – en vele andere – vragen zijn te vinden in dit leuke, speelse en vooral informatieve boek.
Alles wat je maar wilt weten staat in HET DIKKE DINOBOEK. Zelfs weetjes die voor veel volwassenen nog nieuw zijn. Ik wist bijvoorbeeld niet dat sommige dinosaurussen meer dan 100 jaar oud konden worden en dat de tanden van de Megalodon zo groot waren als mannenhanden. Tevens leer je de allerkleinste dinosaurus ter wereld kennen, eentje die ik nog niet ergens ben tegengekomen.
De versjes zijn erg leuk en grappig. Zo word de Elasmosaurus vergeleken met een grote grijze kleiklont met een superlange nek. En de T-Rex die wel groot en angstaanjagend is, liep zo langzaam dat je hem op de fiets voor zou kunnen blijven.
Foutjes van paleontologen worden besproken, denk hierbij aan fouten bij het in elkaar zetten van het skelet en fouten in het voorkomen van de dino zoals zijn vacht, veren of andere uiterlijke kenmerken.
Er zijn zoveel kinderen die nog steeds dol zijn op dinosaurussen en die alles over deze bijzondere reuzen willen leren. Met HET DIKKE DINOBOEK leer je van alles over dino’s en wordt de lezer regelmatig aan het lachen gebracht. Tip: oudere kinderen kunnen het boek gebruiken bij spreekbeurten of werkstukken over dinosaurussen.
Mocht je na het lezen van HET DIKKE DINOBOEK zelf je eigen dinosaurus-avontuur willen beleven, dan staan er achterin dit boek een aantal adressen van dinoparken en musea in Nederland en België. Dit is een zeer gewaardeerde toevoeging in dit leuke dikke boek.
Uitgeverij: Moon
ISBN: 978 90 488 6069 2
Pagina’s: 128
Prijs: €17,99