Over de werking van drones, vliegende auto’s en andere hightech-uitvindingen.
Deze 189 pagina’s tellende encyclopedie over hoogstaande technologie is opgesplitst in de hoofdstukken spel, bewegen, bouwen, energie, leven, toekomst en bevat een slot. Ik zal alleen de eerste vier hoofdstukken bespreken, omdat dit anders een erg lange recensie wordt.
Het eerste hoofdstuk Spel bespreekt technologie die we voor ons plezier gebruiken, zoals holografische headsets, spelcomputers en de 3d-pen. Zo leer je bijvoorbeeld aan de hand van ‘opengeklapte’ foto’s hoe de binnenkant van de spelconsoles eruit ziet, hoe ze precies werken, waar de beelden van afkomstig zijn en welk extra snufjes ze bevatten.
Technologie wordt ook steeds verder ontwikkeld om ons steeds sneller en verder te kunnen reizen. Het hoofdstuk Bewegen bespreekt alle middelen om ons te verplaatsen, van de veelzijdig elektrische rolstoel de WHILL tot een reusachtige transportvliegtuig. Zo leren we dat er een Bio=Bus bestaat die rijdt op mensenpoep, dat er tegenwoordig daadwerkelijk hoverboards bestaan en dat gewone burgers over een aantal jaar met een speciaal vliegtuig de toestand van gewichtloosheid kunnen ervaren.
Het hoofdstuk Bouwen bespreekt de meest indrukwekkende (zoals de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai) en adembenemende gebouwen (zoals het IJshotel in Zweden) die er op de wereld te vinden zijn of nog in ontwikkeling zijn. Daarnaast geeft het ons een uniek kijkje onder de grond, waar we kennismaken met de reusachtige machines die de gaten onder de grond boren voor onze tunnels.
In Energie gaat het niet alleen om energie, maar ook om kracht. Zo zie je een computer kleiner dan je hand, maken we kennis met het zwaarste landvoertuig ter wereld; een graafwielbagger van 225 meter (!) lang en met een gewicht van maar liefst 14.2000 ton. Daarnaast wordt er verstandig gebruik gemaakt van zonne- en windenergie, waardoor een zonnestopcontact zijn stroom krijgt of je heerlijk kunt loungen in de ligstoel die gratis energie benut.
Als je Hoe werkt dat? ziet liggen denk je in eerste instantie dat er een laptop ligt, geen boek. Ze hebben het boek namelijk afgeronde randen gegeven, en de zilveren opdruk op de snee van het boek zorgt ervoor dat je niet ziet dat het pagina’s zijn. Prachtig bedacht. Deze stoere details maken het een echte blikvanger!
De afwisselende vormgeving in het boek gaat mee met de tijd en maakt gebruik van foto’s waarbij het onderwerp ‘opengeklapt’ is. Hierdoor zie je elk onderdeel van een (spel)computer met de daarbij behorende informatie. Elke (sub)categorie is eenvoudig terug te vinden in het register, waardoor je snel vind wat je zoekt. Niet alleen is dit een handige encyclopedie om zelf kennis mee te vergaren, maar het leent zich ook uitstekend voor werkstukken en spreekbeurten.
Hoe werkt dat? is een stoere, moderne encyclopedie die aan de hand van indrukwekkende foto’s en unieke informatie de moderne en toekomstige techniek uitlegt aan jong en oud. Het bevat – voor de meesten van ons – een schat aan nieuwe informatie, in een modern jasje gestoken. Ik wist niet dat onze technologie al zover was dat we voedsel en kleding konden vormgeven met een 3d-pen en was tevens enorm onder de indruk van de bouwplannen van de toekomstschepen en de kunstmatige eilanden. En zo bevat dit boek nog veel meer nieuwe informatie over de indrukwekkende – door mens gemaakte – technologie.
Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 9789000355501
Pagina’s: 189
Prijs: €20,-
[bol_product_links block_id=”bol_5a0309aa8e834_selected-products” products=”9200000078861352″ name=”Hoe werkt dat? – Dorling Kindersley” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]