Zelfmoord, zelfdoding of suïcide. Hoe je het ook noemt: het is het fatale eindpunt van een eenzame en zware lijdensweg.
Die weg begint met wanhoop over innerlijke pijn en uitzichtloze problemen, waarbij de gedachte aan de dood steeds indringender en het isolement daardoor steeds groter wordt.
Gelukkig weten de meeste mensen de weg naar hoop en hulp te vinden.
Maar helaas lukt dit tussen de 1600 en 1700 mensen per jaar in Nederland niet,zij plegen zelfmoord, vaak zonder dat anderen de kans kregen om hen te helpen.
Hoe kom je op de weg naar zelfmoord terecht? En belangrijker nog: hoe kom je er weer vanaf? Wat kun je zelf doen om te overleven? Hoe kun je de gedachte aan zelfmoord begrijpen?
Hoe zorg je ervoor dat jijzelf de baas blijft over die gedachte en niet andersom?
Wie kan je daarbij helpen en om welke hulp gaat het dan?
Hoop doet leven – De 113Online Suicide Survival Guide geeft hierop antwoorden, met heldere uitleg, handzame tips en effectieve overlevingstechnieken.
Het boek gidst de lezer naar een veilige uitweg uit de ellende.
Dit zelfhulpboek is niet alleen een overlevingsgids voor mensen die zo wanhopig zijn dat ze aan zelfmoord denken, maar ook voor hun naastbetrokkenen.
Zij kunnen hierin lezen hoe je herkent dat iemand aan zelfmoord denkt, hoe je het beste kunt helpen en wat hierbij de valkuilen zijn.
Ook voor hulpverleners, zoals huisartsen, psychologen en therapeuten kan dit boek een praktisch hulpmiddel zijn om mensen in nood extra te ondersteunen en het onderwerp zelfmoord beter bespreekbaar te maken.
Dit is een heel mooi boek om handvatten te creëren voor mensen die dat nodig hebben.
Er wordt gezegd dat dit boek speciaal is geschreven voor mensen en hun naasten die met zelfmoordgedachten lopen maar zelf vind ik dat dit boek ook een goede gids is voor mensen die depressief zijn,anderszins zwaarmoedig of het even niet meer zien zitten.
Er wordt heel duidelijk in uitgelegd hoe bepaalde gevoelens kunnen ontstaan, versterkt kunnen worden of hoe je de intensiteit ervan kunt verminderen.
Het is een werk- en leesboek, er staan namelijk niet alleen teksten in om alleen maar te lezen maar er staan ook gerichte vragen in die je gevoelens of gedachten kunnen verduidelijken over een bepaald aspect die voorkomt bij depressie, zelfmoordgedachten of zwaarmoedigheid.
Als ik heel eerlijk ben staan er ook dingen in waarover je heel goed over moet nadenken want als je het leest zoals het er staat kan je behoorlijk in de verdediging springen.
Een voorbeeld hiervan is wat ik zelf ervoer bij het hoofdstuk ‘Jezelf waarderen om je pijn’. Daar staat de quote: ‘Ondanks dat het zeer doet kun je je pijn ook zien als iets goeds. En jezelf waarderen om het feit dat je de pijn hebt die er is. Het betekent immers dat je ergens om geeft. Je pijn weerspiegelt het goede dat je in je hebt.’
In eerste instantie stuitte dit mij tegen de borst om persoonlijke redenen, tot ik er beter naar ging kijken en snapte hoe het werkelijk bedoeld is. Nu zal dit voor iedereen persoonlijk zijn, maar feit blijft dat de oefeningen en verschillende teksten behoorlijk confronterend kunnen zijn.
Vandaar dat ik wel vind dat je dit boek niet af moet raffelen en eventueel meerdere keren zou moeten lezen om tot het volle besef te komen van wat er echt bedoeld word.
Deze suïcide survival guide is een heel goed hulpmiddel voor mensen en hun naasten die met dit soort “demonen” te maken hebben.
Uitgeverij: Boom
Pagina’s: 194
ISBN: 9461055161
Prijs: € 16,95