Natuurlijk hebben we allemaal wel eens gehoord van de relativiteitstheorie.
Meteen associaties met Einstein en zijn beroemde E = mc². Heeft alles te maken met natuurkunde en zo. Wat de betekenis van die formule en de rest van die relativiteitstheorie echt is? Slechts een enkeling die het begrijpt.

De relativiteitstheorie legt het verband tussen ruimte, tijd, energie, materie en elektromagnetische straling. Ik neem aan dat je dat wel weet.
Namen zoals Newton en Galileo flitsen voorbij als inspirator en belangrijke theoretische grondleggers van de pas latere relativiteitstheorie van Einstein. Enig idee wanneer die mensen leefden en wat ze hebben betekend?
Van wis- en andere kunde snap ik nog altijd helemaal niks. Ik kom niet verder dan de simpele stelling van Pythagoras: a2 + b2 = c2. Die begrijp ik tenminste, geloof ik.

Ik zoek het hoger op: het heelal.
Menigeen beschouwt de aarde toch wel als het centrum van het heelal.
Ach, dat lijkt slechts zo. Behalve ons eigen melkwegstelsel zijn er nog zo’n honderd miljard sterrenstelsels met elk weer zo’n honderd miljard sterren. Honderd miljard maal honderd miljard: tien triljard sterren dus. Een één met eenentwintig nullen.
Ik kijk naar mijn bankrekening en snap meteen de relativiteitstheorie.

Om het toch enigszins te bevatten zoek ik het dichter bij huis.
Wij vinden onze aarde best wel groot: maar liefst een diameter van ruim 12.000 km en een omtrek van 40.000 km. Draait om de zon met een snelheid van 30 km per seconde. Logisch toch maar het blijkt in de kosmos slechts een slakkengang. Licht kan in een seconde bijna acht rondjes om de aarde draaien. Per seconde 300.000 km. Wij maken ons druk om 50 of 130 km per uur. Voor het klootjesvolk is dat de essentie van de relativiteitstheorie.

De zon. Honderdtien keer groter dan de aarde maar het blijkt een lullig kleine ster te zijn. Vergelijk die zon met een voetbal en onze aarde is een speldenknop; zo een met een gekleurd dopje.
Grote sterren zijn kennelijk wel duizend keer groter dan de zon. Snap je?
De sterren die wij aan de hemel kunnen zien zijn er hooguit tweeduizend. Slechts een enkeling telt er meer. Zijn er meer sterren in het heelal dan zandkorrels op aarde? Het schijnt zomaar waar te kunnen zijn. Voor elke zandkorrel op aarde dus evenzoveel zonnen ergens in de kosmos. En dan gaat het alleen nog maar om het waarneembare heelal.
Wat is oneindig?

De echte betekenis van die relativiteitstheorie staat lichtjaren bij ons vandaan.
Ik zoek het nog dichter bij huis en vraag mij wel eens af wie de uitvinder is van de ritssluiting …..
Weet ik niet; jij ook niet. Einstein zei het al: alles is relatief.

Ik keer terug naar het centrum van het heelal. Onze aarde, Nederland, Zuid-Limburg, het dorp waar ik vanaf mijn geboorte woon. Daar is het voor mij ooit begonnen en daar zal het wellicht ook weer eindigen.
Nog een beetje verder inzoomen en ik kom uit bij mijn familie, mijn gezin, mijzelf.

Zeker weten: daar ligt het centrum van het heelal.
In mijzelf.

 

Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.