Iedere nacht dromen we, zelfs als we ons er niet altijd bewust van zijn. Voor kinderen zijn dromen een cruciaal onderdeel van hun mentale en emotionele ontwikkeling. Dromen helpen om de gebeurtenissen en emoties van de dag te verwerken, maar ook om nieuwe inzichten en creatieve oplossingen te vinden.

Dromen zijn belangrijk voor het omgaan met emoties en het verwerken van nieuwe ervaringen. Kinderen maken dagelijks nieuwe dingen mee, van leren op school, spelen met vriendjes tot vrolijke activiteiten. Dromen helpen om al deze indrukken een plek te geven, waardoor kinderen de volgende dag weer klaar zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan. We hebben de belangrijkste dromenfeitjes op een rij gezet:

Waarom is dromen zo belangrijk?
Een droom is een opeenvolging van beelden, gedachten, emoties en gevoelens die zich in je geest afspelen tijdens je slaap. Het is een soort film van je eigen gedachten. Net als volwassenen, dromen kinderen vaak over gebeurtenissen die we overdag hebben meegemaakt. Dromen helpen ons om de indrukken en ervaringen van de dag te verwerken en herinneringen op te slaan. Dit gebeurt alleen tijdens de REM-slaap. Dankzij een goede nachtrust met voldoende REM-slaap kunnen we dus overdag beter omgaan met onze emoties.

Tijdens het dromen werken onze hersenen namelijk anders dan wanneer we wakker zijn. Oude ervaringen kunnen gekoppeld worden aan nieuwe gebeurtenissen, waardoor dromen vaak vreemd en onsamenhangend lijken. Maar het draagt allemaal bij al het verwerken van deze gebeurtenissen.

Wat dromen onze kinderen?
Kinderen dromen vaak over wat ze overdag hebben meegemaakt, waarbij hun fantasie en emoties een grote rol spelen. Dromen dragen bij aan hun cognitieve en emotionele ontwikkeling, waardoor ze beter in staat zijn om met uitdagingen in het echte leven om te gaan.
Dit kan variëren van vrolijke avonturen vol spel en plezier tot meer angstaanjagende scenario’s, zoals nachtmerries. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor indrukken uit hun omgeving, waardoor hun dromen vaak situaties laten zien die hen hebben beziggehouden.
Een uitstapje naar de dierentuin kan bijvoorbeeld leiden tot dromen over wilde dieren, terwijl ruzie in de zandbak kan leiden tot een nachtmerrie over een eng monster.

Omdat jonge kinderen nog moeite hebben om het verschil te zien tussen droom en werkelijkheid, kunnen nachtmerries extra beangstigend zijn voor ze. Dromen kunnen niet alleen hun angsten laten zien, maar ook hun wensen en verlangens. Wanneer kinderen spelen, leren of zich voorbereiden op grote gebeurtenissen, kan dit ook in hun dromen naar voren komen. Op deze manier helpen dromen kinderen om de wereld om hen heen te begrijpen, indrukken te verwerken en nieuwe vaardigheden op te bouwen.

Hoe kun je omgaan met nachtmerries van je kind?
Vooral peuters hebben last van nachtmerries. Om ervoor te zorgen dat je kind verder wil slapen na een nachtmerrie kun je een aantal zaken doen, wanneer een kalmerende en begripvolle knuffel niet voldoende is.
Leg uit dat een droom niet écht is, maar dat wel zo kan voelen. Het sleutelwoord hierin is begrip voor de gevoelens van het kind. Vanuit dat begrip kun je overgaan in de huidige situatie: de veilige omgeving.  Door uit te spreken ‘je bent veilig’ en je kind dit in ik-vorm te laten herhalen geef je geruststellende woorden aan de situatie.
Het kan helpen om over de nachtmerrie te praten, zodat je kind de angst kan uiten en verwerken.
Vraag wat er in de droom gebeurde en bespreek samen manieren om de droom minder eng te maken. Bijvoorbeeld, door een stoere knuffel te benoemen als “bewaker” van de slaap of samen een ritueel te bedenken om de nachtmerrie weg te blazen.
Voor kinderen die bang zijn in het donker, kan een nachtlampje of het samen controleren van de kamer voor het slapengaan helpen. Belangrijk is om je kind serieus te nemen en hen te laten voelen dat het normaal is om soms bang te zijn. Door op een rustige en ondersteunende manier te reageren, help je je kind om beter met nachtmerries om te gaan en zichzelf weer veilig te voelen.

In de serie LEGO DREAMZzz leren kinderen op een speelse en fantasierijke manier meer over hun dromen. Ze worden meegenomen naar ‘Droomwereld’, een rijk van magie en fantasie waar creativiteit moet worden gebruikt om nachtmerries tegen te gaan.  Kinderen kunnen zich onderdompelen in de dromenwereld tijdens LEGO DREAMZzz, elke weekdag om 16:30 uur op Cartoon Network.

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.