Onlangs heeft Tesla, één van de bedrijven van excentrieke miljardair Elon Musk, maar liefst 75% van hun totale reserves aan Bitcoin verkocht. Uit het winstrapport van het tweede kwartaal van 2022 bleek dat Tesla een deel van hun Bitcoin ter waarde van $936 miljoen USD heeft verkocht. Een serieuze som, en zeker met het oog op de huidige status van Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen is dit een interessante ontwikkeling, want Elon Musk is één van de meest uitgesproken voorstanders van crypto. In dit artikel gaan we even dieper in op dit onderwerp, leggen we de situatie duidelijker uit, en kijken we wat dit voor de toekomst van Bitcoin kan betekenen.
Wat is Bitcoin nu weer?
Bitcoin is de eerste, meest bekende, en duurste cryptomunt. De munt werd opgericht in 2008-2009 en heeft sindsdien een zeer turbulente geschiedenis gekend, met tal van pieken en dalen, voorstanders en tegenstanders. Cryptocurrency is een vorm van digitale valuta: munteenheden die volledig online worden geproduceerd door bepaalde algoritmes, gebaseerd op revolutionaire technologie genaamd blockchain. Bitcoin is dus degelijk een echte valuta waarmee je bepaalde zaken kan aankopen (sommige landen hebben deze zelfs al officieel aanvaard als betaalmiddel!), als een speculatief investeringsinstrument. De waarde van 1 Bitcoin is immers gestegen van een paar cent tot meer dan $60.000 tussen 2009 en 2022. Dit is een gigantische toename in waarde, iets waar traditionele beleggingsinstrumenten bijlange niet aan kunnen raken. Of je nu bij de beste crypto broker hebt gekocht of jaren geleden een paar Bitcoin van een technisch ingestelde vriend hebt gekregen, het is een feit dat je met Bitcoin heel veel winst kon (en nog steeds kan) maken. Het is natuurlijk ook een zeer volatiele investering, want nog veel meer dan bijvoorbeeld aandelen wordt de koers van Bitcoin, en die van de meeste andere cryptomunten zoals Ethereum en Dogecoin, gekenmerkt door zeer sterke pieken en dalen. Als we eens kijken naar de situatie eind 2017, dan wordt dit duidelijk. De munt begon 2017 met een waarde van minder dan 1000 euro en steeg tot bijna 20.000 euro, een indrukwekkende toename. Begin 2020 was Bitcoin ongeveer 8000 euro waard, om midden november 2021 te pieken aan meer dan 60.000 euro. En op dit moment zit Bitcoin opnieuw in een dalletje, met een waarde van “slechts” iets minder dan 20.000 euro. Zoals je kan zien is het dalletje van dit moment de absolute piek van 2017, dus op lange termijn zit er zeker een opwaardse trend in. En dat is ook Tesla niet ontgaan.
Wanneer kocht en verkocht Tesla Bitcoin?
In februari 2021 heeft het bedrijf een slordige anderhalf miljard dollar aan Bitcoin gekocht, toen de waarde tussen de 30.000 en 40.000 dollar per stuk lag. Aan het einde van het eerste kwartaal had het echter reeds 10% van die investering verkocht – met winst, want eind maart 2021 lag de prijs al hoger dan 50.000 dollar, een stijging van ongeveer 30% tot 60%, afhankelijk van wanneer ze het effectief hadden aangekocht. En nu recent hebben ze nog eens iets minder dan een miljard USD aan Bitcoin verkocht, 75% van hun overgebleven vermogen erin. Als je bedenkt dat de huidige waarde van Bitcoin rond de 20.000 dollar tot 22.000 dollar schommelt, en de verkoop wellicht werd doorgevoerd toen Bitcoin ongeveer 29.000 dollar was, kan je correct besluiten dat dit met (licht) verlies lijkt te zijn. Natuurlijk hebben ze wel sterke winst gemaakt met hun eerste verkoop, dus of deze zet in het algemeen een verlies betekent of niet is nog niet helemaal duidelijk. Tesla zelf noemde het een “realized gain”, wat neerkomt op een geïncasseerde winst. Natuurlijk zullen ze dit zeggen, maar de cijfers geven aan dat, als ze al winst hebben gemaakt, deze zeker niet zeer indrukwekkend is, percentueel gezien. Natuurlijk is slechts een paar percentjes winst in dit geval een paar miljoen dollar, dus dit is allemaal relatief.
Waarom heeft Tesla hun Bitcoin verkocht?
De officiële reden waarom Tesla zoveel van hun Bitcoin heeft gekocht heeft, volgens CEO Elon Musk, voornamelijk te maken met China en de lockdowns die daar momenteel aan de gang zijn. Vooral in Shanghai zijn er op dit momenteel massale tests en lockdowns, een stad waar Tesla een fabriek heeft die nu gesloten werd, en de productie ligt dus ook volledig stil. Geen ideale situatie voor een bedrijf. Hierdoor kwam er heel wat meer onzekerheid voor Tesla, en was het nodig om hun cash reserves wat aan te spekken – en dat hebben ze gedaan door een deel van hun Bitcoin te verkopen.
De impact op Bitcoin
Elon Musk is één van de meest bekende en meest uitgesproken voorstanders van Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen. Toen hij met zijn bedrijf zoveel Bitcoin aankocht, was dit een sterke boost voor de prijs, en hetzelfde gebeurde met Dogecoin, Musk’s zelf verklaarde favoriete cryptomunt. Tevens gaf Musk wel aan dat Tesla niets van hun DOGE-reserves heeft verkocht, en dat ze nog steeds DOGE aanvaarden als betaling voor bepaalde producten. Hij gaf aan dat de zet om een deel van hun Bitcoin te verkopen geen enkel verlies aan vertrouwen in de cryptomunt betekende, maar dat dit gewoon een strategische zet was om aan geld te komen. Ondanks wat Musk zegt, geeft het wel nog steeds een negatieve indruk voor de munt, en een aantal experts in deze sector haalden uit naar deze beslissing. De mening was dat dit de indruk gaf aan veel grote bedrijven en instellingen dat BTC geen geschikte cash reserve zou zijn. Anderen stelden dan weer dat Bitcoin een globale “asset” is geworden en dat het veel groter is dan alleen maar Tesla of Elon Musk, en dat de munt gewoon zijn gangetje zal gaan, onafhankelijk van wat één bedrijf of één persoon doet. Tot slot waren er dan weer mensen die in deze beslissing van Tesla een bewijs zien dat Bitcoin een volwassen financieel investeringsmidel is geworden, dat terecht zijn plaats heeft ingenomen tussen traditionele beleggingmiddelen zoals goud of obligaties – met heel wat meer liquiditeit.
Kortom, Bitcoin heeft reeds talrijke pieken en dalen gekend doorheen zijn dertienjarige geschiedenis, en dus is de kans groot dat de verkoop van Tesla geen al te serieuze impact zal hebben op het algemene verloop. Op korte termijn zijn er ongetwijfeld wat schommelingen te bespeuren in de prijs die te danken/wijten zijn aan de zet van Tesla, maar op lange termijn zal Bitcoin zich zonder twijfel herstellen en naar nieuwe hoogten gaan. En naarmate de inflatie hoger wordt, en er steeds meer problemen voorkomen met ons traditionele geldsysteem, zullen cryptomunten zoals Bitcoin (of een vergelijkbaar systeem) wellicht steeds meer aanhangers weten te vergaren.