Auteur Dick van Zijderveld studeerde sociologie heeft gewerkt als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker. Begin jaren tachtig werkte hij in diverse functies en als zelfstandige als publicist, voorlichter, p.r.-medewerker, redacteur en uitgever. Sinds 2004 houdt hij zich vooral bezig met het schrijven van fictie. Daarnaast is hij redacteur en hoofdredacteur geweest bij Opspraak magazine en redacteur bij Azra magazine, literaire tijdschriften die inmiddels zijn opgeheven. In 2014 verscheen zijn eerste boek. Kortgeleden zag zijn nieuwste uitgave Doedelzakspel het levenslicht. Tijd om eens wat meer te weten te komen over deze bijzondere auteur.

Wie is Dick van Zijderveld, de schrijver achter Doedelzakspel?
Wat een vraag! Kom je er ooit helemaal achter wie je bent? In elk geval ben ik een schrijver en een zoeker. Tegelijk ben ik echtgenoot en vader van twee geweldige dochters.

In 2014 kwam je eerste boek Achterhaald verleden uit, hoe ben je er toe gekomen om boeken te gaan schrijven?
Eigenlijk was Achterhaald verleden mijn tweede fictieboek. Vóór dit boek was al de verhalenbundel Late lente verschenen. Die verhalen heb ik later opgenomen in een nieuwe bundel Een jonge vrouw uit Vierhouten, die in 2017 verscheen.

Op de middelbare school droomde ik er al van verhalen te schrijven. In de praktijk bleef het toen beperkt tot de schoolkrant. Na mijn studie schreef ik vooral informatieve teksten, onderzoeksverslagen en voorlichtingsmateriaal en zo. Tot ik door allerlei omstandigheden de mogelijkheid kreeg om meer tijd te besteden aan het schrijven van verhalen. Wellicht was toen de tijd er rijp voor. 

Wat voegt het schrijven toe aan jouw (dagelijkse) leven?
Veel. In de eerste plaats is het gewoon een plezierige activiteit. Schrijven is voor mij een middel om me te oriënteren of om ervaringen te verwerken, wellicht meer nog om gedachte-experimenten uit te voeren. En het is een manier om een boeiend verhaal aan de lezer te vertellen.

Wat heeft jou geïnspireerd om Doedelzakspel te schrijven?
Enkele nog onuitgewerkte ideeën zweefden al rond in mijn brein. Uiteindelijk gaf een concert van oude volksmuziek net de inspirerende ingeving waaruit Doedelzakspel kon groeien.

Werd je al schrijvend een bepaalde richting in geduwd of had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd?
Nee. Meestal heb ik enkele min of meer duidelijke ideeën of voorstellingen, waarvan ik het gevoel heb dat er een verhaal in zit. Op gegeven moment is er een moment van inspiratie, een soort vonk, waardoor ik aan de gang ga. Gaandeweg, al schrijvend, komen die ideeën met elkaar in verband en krijgen ze vorm. Van te voren weet ik natuurlijk wel wat voor soort verhaal het gaat worden, welke richting het opgaat, maar idealiter vertelt het verhaal zichzelf.

Wat hoop je dat lezers uit jouw boek zullen halen, is er bijvoorbeeld een achterliggende gedachte?
In de eerste plaats hoop ik dat de lezers geboeid zullen zijn door het verhaal en de thematiek. Het boek is niet met een bepaalde missie geschreven. Vanzelfsprekend zitten er opvattingen van mij in verwerkt. Het zou wellicht mooi zijn als de lezer de idee in overweging zou nemen dat er achter de „dagelijkse werkelijkheid” nog een andere werkelijkheid zou kunnen liggen, een werkelijkheid die zich in het dagelijks leven voordoet als strijdig met de logica en het zogeheten gezond verstand. Als de lezer zich een moment afvraagt of alles „toeval” is, of er zoiets bestaat als het „lot” of „bestemming”. Dit is een overweging die ik vaak al schrijvend onderzoek.

Doedelzakspel is een magisch-realistische roman, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
De verhalen en romans die ik schrijf hebben vaak een psychologische en/of magisch-realistische achtergrond. Ik heb er weleens aan gedacht om iets in de sfeer van sciencefiction of fantastiek te schrijven, maar ik merk dat het magisch-realistische genre me het meest boeit. Het balanceren op de grens van dagelijkse werkelijkheid en het onwaarschijnlijk lijkende, het vermoeden van het in het gewone leven doorwerkende mysterie, daar ligt denk ik mijn grootste belangstelling.

Naast het schrijven ben je nog actief met tal van andere bezigheden, kun je ons hierover iets vertellen?
Naast natuurlijk met mijn gezin en vrienden houd ik mij met uiteenlopende zaken bezig. Ik ben bij het Hubert Lampo Genootschap lid van een werkgroep die de viering dit jaar van de honderdste geboortedag voorbereidt. Helaas hebben we bijna het hele programma moeten doorschuiven naar volgend jaar. Ik ben een van de redacteuren van het boek Op-en-Top Nederlands en werk mee aan de voortzetting van dit project. Verder heb ik interesse in tal van gebieden, van esoterie en Keltische cultuur tot milieu- en klimaatproblematiek. En ik maak graag wandeltochten met mijn echtgenote.

Waar kies je zelf voor als lezer zijnde,  ga je dan ook voor een magisch-realistische roman of kies je liever iets uit een ander genre?
Magisch-realistische literatuur boeit me meestal wel. Maar zeker ook andere literatuur, historische onderwerpen, psychologische romans, toekomstromans/sf, en ook veel non-fictie. Incidenteel weet een detective of thriller te boeien.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog verwachten?
Nog veel verhalen, hoop ik, en enkele romans. Misschien dat ik wat meer ga experimenteren met het genre toekomstroman.

Kijk voor meer informatie over Dick van Zijderveld op: https://www.dickvanzijderveld.nl/
Of bestel Doedelzakspel via onderstaande link

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.