Als kind had Pat al een bijzonder taalgevoel en schreef diverse opstellen waarmee ze zelfs enkele prijzen won, toch koos ze voor een medische opleiding en ging werken als gerechtsarts. Nu, jaren later, komen beide op bijzondere wijze bij elkaar door haar thrillerdebuut Uitgebroed. Maar hoe kwam ze er toe om te gaan schrijven en dan juist een thriller? Tijd om deze nieuwe auteur eens wat vragen te stellen.
Wie is Pat Craenbroek, de auteur achter Uitgebroed?
Ik ben een vrouwelijke arts, moeder van 3 volwassen kinderen. Na de studie geneeskunde ben ik forensische geneeskunde gaan doen. Iets wat ik zeer graag deed maar waar ik door budgettaire redenen mee moeten stoppen ben. Ik werk nu deeltijds als diabetesarts in een universitair ziekenhuis, deeltijds doe ik consultancy voor de farma.
Hoe ben je er toe gekomen om een boek te schrijven?
Het is een oude droom, maar ik ben er nooit echt toe gekomen, te druk, te veel werk, kinderen… Als kind las ik veel en deed ik weleens mee aan een opstelwedstijd, maar verder kwam ik niet. Op vakantie schreef ik wel al eens korte stukjes en kwamen er ideeën, maar dan werd alles weer aan de kant geschoven voor langere tijd. Tot ik er vorige zomer echt mee aan de slag gegaan ben en heb doorgezet. Dus het was geen bewust proces, eerder iets dat in stukken is ontstaan tot ik opeens een manuscript had dat klaar was voor redactie…
Je hebt gewerkt als gerechtsarts, in hoeverre heeft dat invloed gehad op je thriller Uitgebroed?
Een grote invloed. Voor dit boek kon ik veel herinneringen gebruiken, wist ik ook zeer goed wat ik aan het schrijven was en kon ik makkelijk terug in bepaalde scenes kruipen die ik ook in het echt heb meegemaakt zoals bijvoorbeeld op een kerkhof nadat een lichaam werd opgegraven voor verder onderzoek. Zonder de kennis in mijn hoofd had ik dit nooit bij elkaar kunnen fantaseren, en ik denk niet dat je sommige details kan geven als je het niet echt hebt gedaan. In het boek “misbruik” ik de kennis die ik heb.
Je hebt Uitgebroed in stukjes geschreven de afgelopen jaren, was het moeilijk om daar uiteindelijk één boekverhaal van te maken?
Ja dat wel, ik had eigenlijk veel verschillende verhaallijnen, er zat zelfs iets over aliens bij, gewoon losse stukjes. Dan ben ik gaan ordenen en schikken, veel weggegooid, en dan bewust gaan bijschrijven. Maar hoe het verhaal echt zou worden wist ik helemaal niet toen ik alle stukken samen gingen leggen. Ik vrees dat ik eerder een chaotische schrijver ben. Ik laat mijn personages ook groeien, durf de plot om te draaien…verander nogal eens van idee.
Had je voordat je aan Uitgebroed begon een duidelijke opzet in je hoofd of is het verhaal gaandeweg ontstaan?
Eerder gaandeweg, ik volg mijn personages graag, ik vind het leuk om na te denken hoe ze iets zouden kunnen oplossen, wat bij hun karakter past als reactie en ik laat ze evolueren. Zo zijn er ook twee gestorven die dat in de eerste versie niet deden. Ook het einde is pas echt helemaal op het laatst ontstaan. Ik ben dus echt geen schrijver die de hele plot al vooraf op papier heeft.
Heb je al reacties gehad Uitgebroed, wellicht mensen die dingen herkennen vanuit je werk?
Heel veel reacties, heel veel zeer lovende reacties. Ik denk dat veel mensen het wel leuk vinden om eens een kleine inkijk te krijgen in het hoofd van een gewezen gerechtsarts.
Uitgebroed is je debuut, is hiermee een nieuwe auteur opgestaan?
Ik vrees dat ik nu echt wel gebeten ben door het schrijversvirus ja… ik zit al met een heleboel ideeën, er zitten al een paar verschillende boeken in mijn hoofd. Niet allemaal in het thrillergenre. Ik zal wel steeds bij fictie blijven. Iets romantisch zal je van mij ook nooit moeten verwachten, dat zit niet in mij. Er zal steeds een rol voor de dood en verraad zijn weggelegd. Een vervolg op uitgebroed zit eraan te komen, maar ik zit eveneens in mijn hoofd te stoeien met een novelle.
Wanneer je aan een volgend boek denkt, wordt dit dan ook een thriller of kies je juist voor heel wat anders?
Ik ben nu bezig aan een soort vervolg op uitgebroed, maar zeker niet in de klassieke zin. Maar daarnaast ook een novelle die er helemaal anders zal uitzien. En wil ik ook graag eens iets maatschappelijk relevant schrijven.
Waar kies je zelf voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een thriller of kies je dan juist voor iets uit een heel ander genre?
Ik las heel veel als kind, de boeken die me bijgebleven zijn: Rossy dat Krantenkind, de Schooiertjes van Napels, Ratje… maar evengoed de avonturen van een ezeltje in Corsica of de sprookjes van Grimm. Later las ik heel graag Niels Holgerssons wonderbaarlijke reis of de Kleine Johannes.
Mijn echte lievelingsboeken zijn de Vliegeraar van Khaled Hosseini, De stad der Blinden van Jose Saramago en de Jongen in de Gestreepte Pyjama van John Boyne. Als je zo’n boeken kan schrijven, dan ben je écht een meesterschrijver. Ook de andere boeken van Khaled Hosseini en Het verzuim van de dood van Jose Saramago. Ook De Barre Vlucht van Slavomir Rawicz maakte ooit heel veel indruk op mij,
Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
Hopelijk nog veel, in verschillende genres, ik wil evengoed eens een verhalenboek uitbrengen, ook daar heb ik al ideeën over. Of een heel mooi, diepmenselijk boek. Ik denk dat ik gewoon graag van veel afwisseling houd.
Kijk voor meer informatie over Pat Craenbroek op: http://uitgebroed.com/
Op Twitter, instagram en facebook is Pat te vinden als Pat Craenbroek.