We moeten veel van onszelf en anderen. Ik moet ook veel van mezelf. In het verleden ben ik daar op gewezen door een psycholoog, ik ging daar naar toe vanwege een depressie. Ik zei toen en nu nog heel vaak ‘moeten’ tegen mijzelf. Gelukkig ik word nu nog regelmatig door mijn vrienden gecorrigeerd.
Maar het is niet alleen ik die dat doet, maar eigenlijk de hele maatschappij moet veel van zichzelf. Wij ‘moeten’ veel van onszelf en van elkaar. Hoe vaak krijg je niet te horen, je moet dit doen of ik moet dat doen of wij moeten dit doen.
Afgelopen zaterdag had ik het daar ook over met een vriendin van mij. En tijdens het gesprek besefte ik steeds meer hoe je het eventueel anders zou kunnen zeggen waardoor het minder ‘moeten’ is.
Bijvoorbeeld, we moeten allemaal ons huishouden doen. Het moet gewoon als je geen stoffig, rommelig, chaotisch huis wil. Ik zeg zo vaak tegen mezelf, ik moet even mijn bed verschonen, mijn woonkamer stofzuigen, enz… Maar tijdens het gesprek besefte ik hoe ik het ook anders kan zeggen naar mijzelf toe. Ik wil mijn bed verschonen omdat het lekker fris is. Ik wil mijn woonkamer opruimen omdat het een rustig gevoel geeft. Door het op een ander manier te zeggen of te benaderen klinkt het opeens heel anders. In plaats van ik moet het doen, ga ik nadenken waarom ik het wil doen. Waarom doe ik elke dag de afwas, omdat ik het heerlijk vind dat mijn aanrecht daarna opgeruimd uitziet. Ik moet het nog steeds wel doen alleen het moeten klinkt niet meer zozeer als moeten maar meer als willen.
Hoe vaak zeggen wij niet tegen de kinderen dat ze iets ‘moeten’ doen, ongeacht wat dan ook. Je moet dit opruimen, je moet sporten, je moet lezen, je moet, je moet, je moet, je moet… Wat als we iets minder ‘moeten’ maar iets meer willen doen door op een ander manier dingen/’moeten’ te benaderen. Bijvoorbeeld, als er op je werk wordt gezegd, dit moet je vandaag doen, terwijl je eigenlijk lekker bezig bent met een andere klus maar het is geen klus die vandaag af hoeft. Dan ga je toch met tegenzin aan dat ‘moet’-werk beginnen omdat het moet. Maar als het met andere bewoording wordt gezegd en met een andere benadering, kan het ‘moeten’ al minder als ‘moeten’ klinken. Bijvoorbeeld, ik weet dat je met je werk bezig bent, maar ik heb helaas een spoedklus voor je en het moet vandaag gedaan worden. Zo komt het ‘moeten’ al anders over. Je toont begrip dat je een ander uit zijn bezige werk haalt en je zegt niet je moet, maar het moet vandaag gedaan worden.
Het is een uitdaging voor mij om mijn gedachten van ‘moeten’ om te zetten in een ander vorm en natuurlijk moet ik dingen doen, maar door er meer bij stil te staan waarom ik het moet doen, komt het woord moeten al anders over. Misschien ook wel een mooie uitdaging voor jezelf om naar jezelf te kijken, is er ook veel ‘moeten’ in je leven? Hoe kan je het anders doen/bewoorden?