De komende tijd zal ik er wel aan moeten wennen dat ik op donderdagochtend niet meer voor het Taalhuis aan de slag hoef. Er is een nieuwe vrijwilligster die het werk van mij overneemt. En nee, niet omdat ik het niet goed doe maar juist omdat ik iets meer tijd voor mijn studie wil hebben en daarnaast wil ik een spreekuur/inloop opzetten voor het Taalhuis in mijn wijk wat maar 2 minuten lopen van mij vandaan is.
Maar eerst hebben we dinsdag (vandaag dus) een brainstormsessie. Met alle vrijwilligers en betrokken medewerkers van de bibliotheek gaan we dan kijken wat we allemaal al doen, wat beter kan, welke nieuwe activiteiten we willen opzetten, waar we bestaande activiteiten willen uitbreiden, wie kan wat en wie wil wat. Natuurlijk hebben we veel ideeën maar het moet ook haalbaar zijn met het aantal vrijwilligers die we nu hebben.
Momenteel heeft het Taalhuis drie spreekuren/inloop in de bibliotheek en één in een wijk. We willen meer de wijk in dus moeten we kijken of het haalbaar is om uit te breiden. Daarnaast zijn er ook drie computercursussen en is er een computerinloop. Er is een cursus ‘klik&tik’ voor mensen die een beetje digibeet zijn. Die cursus is ook terug te vinden op de website “oefenen.nl”. Dus als je weet dat er mensen zijn die niet zo goed zijn met computers kun je die altijd naar die website verwijzen. Ook voor mensen die Nederlands willen leren kunnen voor ondersteuning terecht op die site.
Bij de computerinloop kunnen ze verder leren of met vragen komen als ze ergens tegen aan lopen. Dan hebben we nog ‘digisterker’ en ‘zoek werk’. Ik zelf geef les ‘digisterker’. Ik leer de mensen dat ze op moeten letten met veiligheid online, hoe ze informatie kunnen zoeken en inloggen met DigiD. En ‘zoek werk’ is voor mensen die werk zoeken, wat vanzelfsprekend is.
Alle lessen zijn aangepast op het niveau van laaggeletterden.
Dan zijn er ook leeskringen voor verschillende niveaus. Ze lezen met elkaar een boek en een vrijwilligster corrigeert hun uitspraak en vraagt ook of ze hebben begrepen wat ze hebben gelezen. Want het is algemeen bekend dat mensen soms heel goed kunnen lezen maar niet begrijpen wat er staat. Ze zijn dan zo gefocust op het ontcijferen van wat er staat en daardoor de tekst niet opslaan in hun geheugen.
En dan loopt er nog een project in samenwerking met Promen. Promen is een organisatie waar mensen eventueel passend werk kunnen doen, mensen die niet veel kans maken op de ‘gewone’ arbeidsmarkt. Een groot deel van deze groep mensen zijn laaggeletterd. Promen heeft nu een taalbuddy systeem opgezet op de werkvloer. Dus degene die niet goed is met taal wordt geholpen door een collega die wel goed is met taal. En het Taalhuis geeft daar computerlessen en dat gaat ook erg goed.
Taalhuis Gouda heeft vorig jaar al groot succes behaald door bijna een verdubbeling van het aantal aanmeldingen in vergelijking met het landelijke gemiddelde. En nu willen we kijken hoe we nog meer mensen kunnen bereiken, vooral hoe kunnen we autochtonen bereiken? Want voor deze groep is de drempel heel erg hoog. Maar we willen ook kijken waar nog meer behoefte aan is. Want we kunnen wel van alles bedenken, het moet wel passen bij de hulpvraag. En is het haalbaar voor ons met de vrijwilligers die er nu zijn?
Je leest het… ik ben gewoon razend enthousiast in wat ik doe bij Taalhuis.