Ik was met een goede vriendin aan het appen. We hadden over zorg en dergelijke dingen. En hadden het over sommige veranderingen die niet altijd een goede veranderingen waren. We hadden het dan vooral over de veranderingen die door de regering zijn doorgevoerd. Toen moest ik plotseling denken aan wat professor Omber uit Harry Potter zei:
‘Iedereen die belast was met de leiding over onze historische school heeft iets nieuws toegevoegd aan deze gewichtige taak en zo hoort het ook, want zonder vooruitgang volgt stilstand en verval. Aan de andere kant is vooruitgang omwille van de vooruitgang onwenselijk, want aan beproefde en aloude tradities hoeft vaak niet gesleuteld te worden. Dat houdt in dat we een balans moeten zoeken tussen oud en nieuw, tussen behoud en verandering, tussen traditie en vernieuwing omdat bepaalde veranderingen een verbetering zullen zijn, terwijl men van andere na verloop van tijd zal inzien dat ze op beoordelingsfouten berustten. Ondertussen zullen sommige tradities gehandhaafd worden, en terecht terwijl andere, die overleefd en uit de tijd zijn, worden afgestoten. Laten we daarom een nieuw tijdperk betreden, waarin openheid, effectiviteit en verantwoordelijkheid de boventoon voeren, waarin we behouden wat het behouden waard is, vervolmaken wat vervolmaakt moet worden en snoeien als we op praktijken stuiten die verboden zouden moeten worden.’
Kortom, sommige dingen moet je gewoon niet veranderen! De kloof tussen rijk en arm wordt steeds groter. Steeds meer mensen leven op de grens van armoede. Chronische zieken worden zwaarder gestraft. Ouderen worden verwaarloosd. Dus vooruitgang is niet altijd goed! Daar ben ik het met Omber eens, ondanks het feit dat zij een vreselijk mens is!
Maar dan zijn er ook weer veranderingen die wel goed zijn… Even nadenken hoor………….! Oke, ik ben het er mee eens dat mensen er meer voor elkaar of moeten zijn. Dus op zich meer participatie vanuit de samenleving is goed, maar dat het zo opgelegd wordt door middel van regels en wetten is waar wij ons eigenlijk aan storen. Waarom ik dat goed vind, is omdat we nu wel af en toe lezen dat er mensen weken, maanden, zelfs jaren dood liggen in hun woning! Hoe kan dat?
Dan hadden we het ook over het feit dat de afstand tussen de mensen in de politiek en de normale mens groot is. Ze lopen niet tegen dingen aan waar wij als het ‘gewone’ volk tegen aan lopen. Ik lees dat meer mensen eigenlijk voor basispakket kiezen en aanvullend pakket laten zitten. En de mensen uit de politiek kunnen zich gemakkelijk alles veroorloven. Zij verdienen genoeg geld voor hun oude dag en zorg. Ik las ergens dat zelfs voormalige minister-president Balkende meer verdient dan de norm die hij zelf had opgelegd, de Balkende-norm. Kortom, door de koers die nu gevolgd wordt bestaat er een grote kans dat meer mensen chronische klachten ontwikkelen omdat ze gewoonweg niet de zorg kunnen betalen die ze nodig is hebben, door de hoge eigen bijdrage en strenge beleid. Dus worden de zorgkosten op lange termijn duurder.
Maar ook het verhuizen van ouderen uit het ene verzorgingshuis naar een ander omdat deze ouderen niet in het plaatje van de ene huis passen maar wel in het plaatje van een ander huis. Ik lees wekelijks voor aan een oudere dame. Uit haar verzorgingshuis zijn aantal mensen gedwongen te verhuizen naar een ander verzorgings- / verpleeghuis. Ondertussen zijn een aantal daarvan binnen een maand na verhuizing overleden. Het was toch teveel en een te grote verandering voor hen. Is dit de manier waarop de regering vergrijzing wil tegengaan? En een van de mensen die noodgedwongen was te verhuizen naar ander verzorgingshuis, kan weer verhuizen want dat verzorgingshuis gaat dicht!
Echt, niet alle veranderingen zijn goed! Natuurlijk wil ik niet ontkennen, de regering heeft ook goede dingen gedaan maar die hebben blijkbaar een wat minder grote impact op ons. Een aantal wijzigingen heeft gewoon te grote, negatieve impact.