Deze lekkere salade zit dankzij de avocado, bosui, komkommer en sla boordevol vitamines. Onder andere vitamines A, B, C, K, selenium, zink,omega-3-vetzuren en diverse antioxidanten. Dit lijstje gaat nog wel even door. Daarnaast bevatten avocado’s alle 18 essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om eiwitten te kunnen vormen.
Ik eet deze salade vaak als ik alleen thuis ben, maar deze salade is ook zeker geschikt als bijgerecht voor twee personen. Voor één persoon is het redelijk veel – op de foto zie je de helft van de totale hoeveelheid – maar de smaken zijn zo lekker dat ik het als een bouwvakker naar binnen werk.
Wij houden van avocado/komkommer sushi en dit gerecht doet ons, dankzij de sojasaus, daaraan denken (ook al bevat het geen rijst of zeewier).
Alle ingrediënten zijn op de markt en in de supermarkt te koop, dus dit bespaart je een tripje naar de reformwinkel.
Daarnaast is het recept enorm eenvoudig en kost het je nog geen vijftien minuten. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan verder…
Ingrediënten voor 1 persoon:
– 2 Avocado’s
– 1 Komkommer, geschild
– 0,5 Krop ijsbergsla of 250 gram voorgesneden ijsbergsla.
– 1 Bosui, in dunne reepjes
– 2 Theelepels sojasaus (wij vinden het merk Kikkoman de beste)
– 1 Eetlepel mayonaise
– 2 Theelepels Kühne mierikswortel
– Naar smaak toevoegen; een beetje gemalen gekruide zeezout.
Bereidingswijze:
– Meng in een saladeschaal de mayonaise en de mierikswortel tot een dikke dressing. Voeg hier een klein beetje gemalen zeezout aan toe. Het lekkerste is de gekruide zeezout, gezien daar ook knoflook aan is toegevoegd.
– Was de bosui goed schoon, snij een centimeter van het kontje en het topje af. Wij trekken altijd de buitenste laag van de bosui eraf; een tip van een chef-kok van televisie. Snij hem vervolgens helemaal in ringetjes en voeg deze toe aan je dressing.
– Schil de komkommer en snij deze in blokjes. Voeg dit aan de bosui en de dressing toe.
– Snij de avocado’s middendoor. TIP: gezien de rijpheid van avocado’s moeilijk in te schatten is, kun je ze beter pas vlak voor het eten kopen en ze door de groenteboer/supermarktmedewerker doormidden laten snijden. Zo weet je zeker dat ze lekker groen en vers zijn.
Verwijder de pit en snij de avocado’s nog in de schil in blokjes. Schep de blokjes er met een lepel boven de saladeschaal uit.
– Voeg de sojasaus toe en roer alles goed door elkaar. Was de halve krop sla of open het zakje voorgesneden ijsbergsla. Voeg vlak voor het opdienen de knapperige sla eraan toe en klaar is je overheerlijke salade.
TIP voor de feestdagen:
Maak je maaltijd compleet door deze salade in vieren te splitsen en als bijgerecht te serveren in schoongemaakte, knapperige ijsbergslablaadjes. Zo creëer je voor vier personen eetbare bootjes, die ervoor zorgen dat de smaken van de salade niet door de rest van je eten heen lopen.
Lekker om erbij te serveren; röstirondjes of een andere vorm van gebakken aardappelen.
Meer Back to Basic? Kijk op Mama goes back to Basic